5 hiba az Analyticsből származó információk értelmezésében, amelyek a pokolba vezetnek

A legtöbben nem fognak meglepődni azon, hogy az A analytics a digitális marketing világának egyik leggyakrabban ragozott hívószava. Az üzleti életben nagyra értékelik az adatgyűjtést és azok helyes feldolgozásának képességét. Sok marketingszakember próbál felpattanni erre az elszabadult vonatra, és a legtöbbet kihozni belőle.
Ez a bejegyzés összefoglalja a Google Analytics 5 legveszélyesebb mítoszát. Ezek a mítoszok gyakran a rossz marketingstratégia okai. Ezért fontos megtanulni, hogyan kell dolgozni az adatokkal. Kerülje el a következő hibákat, és tanulja meg, hogyan állíthatja be igazán hatékonyan kampányait.
Minden érmének két oldala van, és a Google Analytics által biztosított adatokat több oldalról kell szemlélni. Értékelésüknél több tényezőt is jobban figyelembe kell venni és nem csak vakon nézni a számokat.

1. tévhit: Minden „ugrálás” gonosz

Az internetes elemzésben a „visszapattanás” az, amikor a felhasználó felkeresi a webhelyet, nem tesz semmit rajta, és azonnal elhagyja a webhelyet. A gyakran emlegetett „visszafordulási arány” ebben az esetben a kilépő látogatók százalékos aránya vs. azok, akik egy kis időt töltöttek az oldalon, és aktívak is voltak rajta. A bouce-arány az elköteleződés legfontosabb KPI-je. Ez azt jelenti, hogy megpróbálja kideríteni, mennyire elégedettek webhelyének látogatói. A jelenlegi kimutatások azt sugallják, hogy minden egyes visszafordulási arány a látogatók elégedetlenségét fejezi ki. Ezért elmondhatjuk, hogy a magas visszafordulási arányú oldalak nem reagálnak kellőképpen az oldalra érkező látogató kéréseire. Sok esetben ez a feltételezés érvényes, de nem ez a szabály. A „pattanás” több okból is előfordul. Ezeknek nem kell csak negatívaknak lenniük. Vannak olyan esetek is, amikor a látogató megtalálja az oldalon, amit keresett, és azonnal elhagyja az oldalt. Figyelembe kell venni azt is, hogy az internet tele van robotokkal, spammerekkel, és be kell látnunk, hogy a paranoia a bouce rate körül csak kicsinyeskedés. Azt akarom mondani, hogy a visszafordulási arány csak egy darabja a rejtvénynek. Nem lehet 100%-ban kijelenteni, hogy ez negatív jelenség, és hogy a látogatói elégedetlenek és elégedetlenek. A visszapattanás csak egy része a rejtvénynek, amelynek csak akkor van értelme, ha tudja, mi a szerepe a webhelynek.

Snímka obrazovky 2015-10-25 o 9.44.21

2. mítosz: A webhelyen töltött hosszabb idő jobb elköteleződést jelez

Az oldalon átlagosan eltöltött idő azt tükrözi, hogy a látogatók hogyan vélekedtek a webhelyről. A legjobb esetben ez csak egy hozzávetőleges becslés, de a rosszabb verzióban csak egy lövés a sötétben. A webhelyen töltött átlagos idő kétségtelenül fontos mutató. Szükséges azonban mélyebben átgondolni, és saját maga szerint értékelni a következtetést.
Képzelje el, hogy webhelye látogatóinak fele valódi felhasználó, és átlagosan 4 percet tölt az oldalon. Ezután képzelje el, hogy a másik fele robotok és spammerek, akik körülbelül 1 percet töltenek az oldalon. Tekintsük e két csoport átlagát. Az így kapott összes szám valójában csak hozzávetőleges, és ezekhez való szigorú ragaszkodás félrelépés lenne. Egy másik dolog, amit érdemes szem előtt tartani, hogy az átlag, ami ebben az esetben kijött, 2 perc 30 másodperc, nem igazán reális. Valójában a valóság az, hogy a felhasználó az átlagosnál több időt töltött az oldalon, vagy éppen ellenkezőleg, csak néhány másodpercre volt tőle.
Felhasználói szempontból két eset van. Az első jobb, ha a felhasználó több időt tölt a webhelyen, a második pedig jobb, ha ennek éppen az ellenkezője jobb. Ha például számítógépeket árul, és webhelye szoftverletöltési támogatást kínál, a webhelyen eltöltött rövidebb idő azt jelzi, hogy a felhasználó azonnal megtalálta, amit keresett.

3. tévhit: Minél több oldalmegtekintés, annál jobb

A több oldalletöltés általában pozitív statisztikaként írható le. Általában a látogatók tartalom iránti nagy érdeklődéséről beszél. Másrészt rossz navigációs sémát jelezhet. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha a webhelynek sok más alwebhelye is van. A látogatókat elkalauzolják, de nem találják meg, amit keresnek. Ha jobb képet szeretne kapni arról, hogy az oldalmegtekintések megfelelőek-e vagy sem, hasonlítsa össze az oldalmegtekintéseket az oldalon töltött idővel. Ebben az esetben a rövidebb átlagos webhely tartózkodás negatív felhasználói élményre utalhat.

Snímka obrazovky 2015-10-25 o 10.00.28

4. mítosz: Egyedi felhasználók

Gyakran találkozom eltérő véleményekkel az egyedi felhasználókról. Pontos számukat nagyon nehéz meghatározni. Vegyük figyelembe, hogy felhasználóként használom a számítógépem, de rajtam kívül a testvéreim, szüleim, nagyszüleim is hozzáférnek, és legutóbb a nagynéném keresett rá nyaralni. De vajon tudja ezt egy süti? Nem. Cookie azt hiszi, hogy még mindig ugyanaz a felhasználó. Hasonló a helyzet, ha felhasználóként több számítógépet is használhatok egyszerre. Ebből kifolyólag szinte lehetetlen megmondani, hogy hány valós felhasználó fér hozzá az oldalhoz, és közülük hány egyedi. Tehát a Google Analytics ebben az esetben is csak durva becslést ad, pontos számokat nem.

5. mítosz: Boldogtalan kilépési oldal

A kilépési oldal általában olyan oldal, ahol a látogató nem találta meg, amit keresett, ezért máshová ment. Még mielőtt konvencionális véleményeket formálnánk róla, vegyük figyelembe, hogy egyes oldalak egyszerűen hajlamosabbak a gyors távozásra, mint mások. Az e-shopoknál például megvan ez a tendencia. A látogató megnézte az ajánlatot, nem érdekli és elmegy. A második esetben érdeklődhet az ajánlat iránt, köthet tranzakciót és távozhat is. Az oldal elhagyása gyorsabb, de az ügyfél elégedetten távozik. Ezzel szemben bizonyos webhelyeken természetesen alacsonyabb a kilépési arány. Gyakran ezek a blogok kezdőlapjai vagy az e-kereskedelmi webhelyek webhelyei. A magas kilépési arányt a szokásos lassú oldalsebesség is okozhatja.

Snímka obrazovky 2015-10-25 o 9.41.36

Az üzleti életben igyekszünk olyan dolgokba fektetni, amelyek megtérülnek számunkra. A Google Analytics nem csak a számokról szól. Arról van szó, hogy ismerjük és folyamatosan fejlesztjük tartalmainkat, hogyan érthetjük meg közönségünket. A számok megfelelő értékelése és annak megértése, hogy az ügyfél szerint miként lehet megadni az ügyfélnek azt, amit elvár.

Remélem segített a cikk és soha nem fogod megismételni az említett hibákat 🙂

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here