Túl sok plugin az oldalon?

Ismer olyan helyzetet, amikor már van webhelye, azt mondanátok, hogy áttekintése van a különféle kütyükről, megbarátkozott a modulokkal, és folyamatosan új és új funkciókkal bővíti webhelyét? De nem sok ez egy kicsit? Nem veszett el az egészben? Nyugodt lelkiismerettel mondhatja, hogy minden aktivált modult használ?

Az ok, amiért úgy döntöttem, hogy megírom ezt a cikket, a statisztika indította el, amely rekordot írt a telepített modulok számában. Számuk hihetetlen 637 volt egy oldalon. Az oldal tulajdonosa azt mondta, hogy az oldala furcsán jól működik.

Ezért elkezdtem keresgélni a google-ban, hogy egy oldalon hány modul van túl sok. Van-e ajánlott szám, hány legyen az oldalon, és mit okozhat az oldalon.

Kutatásaimból világossá vált, hogy ezt a témát többször is tárgyalták. És még arról is olvastam, hogy egyre több modult kell telepíteni. Ez érthető. A WordPress körülbelül 40 000 ingyenes modult kínál, amelyeket letölthet. Ilyen szám mellett pedig tényleg van miből válogatni.

Maga a WordPress mint CMS rendszer jól működik. Ha azonban további funkciókat szeretne hozzáadni webhelyéhez, az nem fog működni modulok nélkül. A megfelelő és szükséges modulok kiválasztása nem biztos, hogy ennyire egyértelmű. Szerencsére önkéntesek és fejlesztők hadának köszönhetően a legtöbbet hozhatja ki  a modulok ingyenesek. Gyakran azonban problémákat okoz az a tény, hogy túl sok lehetőség közül lehet választani.

Miért hozták létre valójában a modulokat?

A modulok alapvetően egy egyértelmű okból jöttek létre. Adjon nagyobb szabályozást a WordPress-felhasználóknak webhelyük megjelenése és működése felett, mindezt anélkül, hogy meg kellene érteniük a kódot.
Ez egyszerű. Gyors telepítés, utólagos aktiválás és mindez még több – kevésbé különösebb technikai hozzáértés nélkül. De mint minden, néhány modul sem megy hiba nélkül.

A modulok száma összefügg azzal, hogy az oldal nem működik megfelelően?

A válasz igen vagy nem. A Google nem adott egyértelmű választ. Egy biztos, hogy a túl sok modul miatt az oldal iszonyatosan sokáig töltődik be, vagy egyes bejegyzések vagy fényképek egyáltalán nem töltődnek be. Az egyetlen konkrét számot Dan Morris mondta ki.  A WordPress Curve szolgáltatás társalapítója, aki szerint a modulok optimális száma 20. Hangsúlyozta, hogy a kevesebb ebben az esetben egyszerűen több. Hozzátette ugyanakkor, hogy a modulok számát illetően nincsenek szigorú szabályok, amelyeket be kell tartani.

WordPress Plugin

De a helyzet az, hogy a webhelyen túl sok modul potenciálisan problémákat okozhat. Mit?

1. probléma: Az oldal összeomlik.

Senki sem tökéletes. Még a jó hírű fejlesztők által készített legjobb modulok is tartalmazhatnak hibákat. A WordPress közösség nyílt forráskódú. Mit értek ezen? A modulok létrehozásában nagyszámú önkéntes vesz részt. Ugyanakkor egyszerűen megtörténhet, hogy itt-ott kódolnak valamit, de kikerül. A modulok elkerülése segít elkerülni a rosszul megírt modulokat. Attól függően, hogy milyen magas a besorolása és a letöltések száma a modulnak, könnyen megtudhatja, milyen a minősége.

2. probléma: Az oldal sebessége és teljesítménye

Sokan aggódnak az oldal betöltése és sebessége miatt. Természetesen a modulokkal kapcsolatban minél több modult telepítettünk és működik, annál nagyobb a feltételezés, hogy az oldal lassabb lesz. Ez az egész folyamat összetettségének köszönhető. A probléma leegyszerűsödik annyiban, hogy mindegyik modul képes (nem muszáj, attól függ  a modul típusából) adjon hozzá kódot, amelyet a rendszer minden oldal felkeresésekor feldolgoz. A feldolgozási idő attól függ, hogy mit csinál a modul és mennyire jól van programozva.

3. probléma: A webhely biztonsága
Sokat leírtak a biztonságról és különféle biztonsági tippeket az oldallal kapcsolatban. Ennek oka az is, hogy több, mint valós annak a lehetősége, hogy hackerek eljuthassanak webhelyére. Ha nem rendelkezik kellően biztonságos oldallal, és hackerek támadják meg, akkor éjszakáról napra elveszítheti az összes fontos és kevésbé fontos adatot. A károk kijavítása ekkor sok erőfeszítésbe és időbe kerül.

4. probléma: A modulok megbízhatósága

A megbízhatósági problémákat leggyakrabban a rossz kódminőség okozza. Ez összefügg a gyenge támogatási szintekkel, a lassú frissítésekkel és a modul általános teljesítményével.

WordPress Plugin

Mindez (potenciálisan) elkerülhető. Hogyan?

A modulok telepítésével kapcsolatos problémák végtelennek tűnhetnek. De ne legyél azonnal negatív. Csak egy kis tervezésre és néhány hasznos tippre van szükség, amelyeket szakértők ellenőriznek.

 1. Ellenőrizze a duplikált funkciókat
  Ha új modul telepítésén gondolkodik, mielőtt ismét a „letöltés” gomb elérési útja csábítana, győződjön meg arról, hogy a már telepített modulok nem rendelkeznek a szükséges szolgáltatásokkal. Ez az ellenőrzés megakadályozza a duplikált modulok telepítését.
 2. Lelassuló
  Általában túl sok modul kapcsolódik az oldallassulásokhoz. Ha kevesebb van, csökkenti a teljes szerverterhelést, és webhelye gyorsabban fog futni.
 3. Teljesítményteszt
  Az egyszerű megoldás az oldalbetöltési sebesség tesztelése a választott modul telepítése előtt és után. Például kipróbálhatja a Google PageSpeed Insight szolgáltatást  vagy a P3 modul, amely teljesítményjelentést készít az Ön webhelyéről.
 4. Modul teszt
  Tesztelje az új modulokat egy nem élő oldalon. Például hozzon létre egy külön oldalt, amelyet az ilyen „kísérletek” használ. Ezzel elkerülheti annak kockázatát, hogy valami baj történjen a webhelyével, és adatvesztés vagy az egész oldal elrontsa.
 5. Védelem
  A WordPress magja biztonságos, de elég egy rossz modul is, és a hackerek könnyen hozzáférhetnek az adataidhoz. Még egy megfelelően működő modulban is lehetnek biztonsági hibák.
  Mi van vele? Készítsen biztonsági másolatot mindenről megfelelően, frissítse és használja a biztonsági modult.

WordPress Plugin

 

Ha nem tud ellenállni az új modulok letöltésének, összefoglaltam néhány tippet, amelyek segítenek eldönteni, hogy valóban szüksége van-e a modulra vagy sem.

Minden a minőségen múlik, nem a mennyiségen. Fontos szem előtt tartani, hogy nem csak nagy mennyiségben  modulok a probléma oka. Az ok gyakran rossz kódban van. Modulok keresésekor különös figyelmet fordítson a WordPress közösség elismert szerzői által fejlesztettekre. Keressen magas minősítésű modulokat. Ne felejtse el rendszeresen eltávolítani azokat a modulokat, amelyeket már nem használ. Ezenkívül összpontosítson a frissítésekkel kapcsolatos információkra és a letöltési statisztikákra. A megbízható és megbízható modult rendszeresen frissítjük.

Úgy gondolom, hogy tanácsaim segíteni fognak Önnek, és megfelelő leltárt készít a modulokról.

Oszd meg velünk kommentben, hány modul van a webhelyeden. Te is azok közé tartozol, akikben nincs ilyen áttekintés? Vagy éppen ellenkezőleg, pontosan tudod, hogy milyen modulokat használsz?

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here