WP hibák és megoldások – A halál fehér képernyője

Talán mindenki saját bőrén tapasztalta a Blue Screen of Death vagy Blue Screen Of Death néven ismert jelenséget (ti, Apple rajongók is, amíg nem spórolt meg a Mac-en;)).

A WordPress-szel foglalkozók hasonló jelenséget ismerhetnek a White Screen of Death vagy a White Screen Of Death ( WSOD ) formájában. Ez a probléma a kék címkéhez hasonlóan fordul elő, általában rendszerfelhasználói művelet során, és a WordPress rendszer keretét alkotó PHP programozási nyelven belüli függvény vagy más dinamikus kód végrehajtásának problémáját jelzi.


A következő cikkben arról fogunk beszélni, hogyan lehet megtalálni és kiküszöbölni a hiba leggyakoribb okait, valamint visszaállítani a webhely működését.

A WSOD-nak általában két alapvető formája van :

Részleges WSOD , amikor a webhely kívülről nem érhető el a látogatók számára, de az adminisztrációs felület működik

Teljes WSOD , ha a WordPress telepítésen belül egyetlen sor sem működik

Az okok sokfélék lehetnek, általában a WordPress témával vagy modullal kapcsolatos probléma, amely ezen elemek telepítésekor vagy aktiválásakor nyilvánul meg. A végrehajtott művelettől függően a következő megoldásokat próbálhatja ki:

1. Téma kikapcsolása

Ha probléma lép fel egy új vagy régi téma kezelése során, próbálja meg letiltani az aktív témát, és bekapcsolni a szabványos alapértelmezett WordPress-témát, amelyről tudja, hogy megfelelően működik. Ha az adminisztrátor probléma nélkül működik, ez a művelet egyszerű. Ellenkező esetben FTP-n keresztül kell segítenie:

– Az adott téma könyvtárát a wp-content / themes / könyvtárban találja.
– Átnevezed a teljes témakönyvtárat, pl. Mojatema -tól a Mojatema-debug-ig.


– Megpróbál bejelentkezni az adminisztrációs felületre.

Ha minden működik, akkor megpróbálhatunk hibát keresni a témakódban (lásd 3. pont), de nem biztos, hogy itt van a hiba. Lehet olyan WordPress modulban is, ami nem kompatibilis a témával.

2. Modulok alaphelyzetbe állítása

A WSOD-t egy vagy több WordPress modul hibája is okozhatja. Ha rendelkezik adminisztrációs felülettel, a legjobb, ha megpróbálja letiltani az összes modult, és amikor ez megoldja a problémát, kapcsolja be, és ellenőrizze minden alkalommal, amikor nem jelenik meg újra.

A teljes WSOD esetén nincs más dolgunk, mint újra bejelentkezni az FTP-re, és a következők szerint járni:

– A modul könyvtárában keresel a wp-content / plugins címen.
– Átnevezi a teljes plugins könyvtárat – például plugins-debug névre , és offline módban elmenti.
– Létrehoz egy új könyvtárat a beépülő modulokból ugyanazon a szinten.
– Nézze meg, hogy a probléma megoldódott-e (természetesen ebben az állapotban egyetlen modul sem fog működni).
– Megpróbálja fokozatosan áthelyezni a modulkönyvtárakat az új plugins könyvtárba, és az adminisztrátori felületen keresztül aktiválni a modulokat, amelyben egyenként jelennek meg. Ennek során ellenőrzi, ha a probléma újra megjelenik.


– Amikor ismét megjelenik a WSOD, akkor ismét törli az adott modult, és megpróbál hibát keresni a kódban, vagy megpróbál egy másik modult használni, amely ugyanazt a funkciót biztosítja számunkra.

3. Javítsa ki a kódhibát

Íme néhány konkrét ok, amiért a WSOD felelős lehet:

Megkettőzött vagy ütköző PHP függvények különböző modulokban
Főleg az azonos vagy hasonló funkcionalitású modulokban (vagy egy modul és egy téma között) előfordulhat olyan eset, amikor több függvényt ugyanúgy neveznek el, vagy ugyanazokat az úgynevezett globális változókat használják, ami szintén okozhat WSOD-t. Ezért fontos az 1. és 2. pontban leírt különféle kombinációk ellenőrzése, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg a probléma.

Modul vagy téma hiányos feltöltése automatikus (a rendszergazdai felületen keresztül) vagy manuális (FTP-n keresztül) telepítéssel.
Ebben az esetben egyszerűen segít, ha deaktiválás után töröljük a témát vagy modult, és újra letöltjük, hátha a feltöltések jól működnek.

Szóköz a functions.php fájlban vagy egy üres sor a wp-config.php fájlban
A functions.php fájlt a témakönyvtárban találod. Ha módosította, akkor ez segíthet a módosítások törlésében, vagy egyszerűen lecserélheti a teljes fájlt az eredeti témafájlra. Gyakori probléma, különösen a rossz helyen lévő kósza rések, lásd a képet:

Hasonlóképpen a problémát okozhatja a wp-config.php fájl üres sora (főleg az elején és végén), amely a WordPress telepítésének gyökérkönyvtárában található.

Jogok beállítása könyvtárakra és fájlokra
Minden könyvtárnak 755-ös szinten kell lennie szerver (úgynevezett chmod) jogosultságokkal , és minden fájlnak 644-es szinten. Bár ritka, ez a probléma akkor fordulhat elő, ha módosítja az alapértelmezett jogkiosztási beállításokat az internetszolgáltatótól. Ügyeljen arra, hogy ne adjon meg több engedélyt a fájlokhoz, mert ez a beállítás hatással lehet az egész webhely biztonságára.

Íme néhány megjegyzés és tipp a WSOD elkerüléséhez :

– Mielőtt új modulokat vagy témákat telepítene, győződjön meg arról, hogy kompatibilisek a WordPress új (vagy az Ön) verziójával.

– Ha technikailag nem vagy túl jártas PHP programozó, ne próbáld meg azonnal letölteni a WordPress első béta verzióját. Amikor azonban frissíti a WordPress telepítését a hivatalos új verzióra, és WSOD lép fel, keressen olyan hibát a telepített modulokban és témákban, amelyek esetleg nem támogatják az új verziót. Ha ezekre a modulokra vagy témákra van szükség, akkor meg kell várni az új verziójukat, és csak ezután kell frissíteni a WordPress-t, vagy ideiglenesen azonosítani és kijavítani a hibát.

– Ha nem tudja, hogyan keresse a hibát, olvassa el a hibaüzenetet a szerver naplóiban, amelyek gyakran tartalmaznak közvetlen említést a függvény ill. a problémát okozó fájl. Ezeknek a rekordoknak képesnek kell lenniük arra, hogy ellássák Önt a .. szolgáltatójával 🙂

E sorok elolvasása után egy tudatlan megfigyelő azt mondhatja: „Hé, a WordPress egy instabil rendszer.”

Ennek azonban az ellenkezője igaz: ezek a hibák, ellentétben a jól ismert BSOD-val, nagyon ritkán fordulnak elő, és általában további modulokat vagy bővítési témákat okoznak, amelyek az önkéntes közösség termékei. A naponta létrejövő több ezer modul és téma közül érthető, hogy nem mindig lehet maximális kompatibilitást elérni. Még így is célszerű a téma- és modulkompatibilitás- értékelési rendszert folyamatosan efelé haladni.

 

A WordPress hibaelhárításáról szóló következő szakasz végén járunk. Az előző cikkhez hasonlóan a témával kapcsolatos megjegyzéseit a megjegyzésekben várjuk.

Egyébként megoldottad a WSOD problémádat?
Találkoztál már mással, például a halál zöld képernyőjével? 🙂
Tudasd velünk!

 

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here