WP hibák és megoldásaik – UX kiadás kezdőknek

Sok WordPress felhasználó nem rendelkezik a programozási kód hibáinak elhárításához szükséges technikai háttérrel. A telepítés után azonban a weboldal jövője teljes egészében az ő kezükben van, hiszen a tartalomszerkesztő eszközök robusztus készletét biztosítja, amely magában foglalja a szövegek, a különféle médiák és azok elrendezésének manipulálását. Ezért az is fontos, hogy a felhasználói felület egyszerűen és egyértelműen úgy legyen kialakítva, hogy zökkenőmentes felhasználói élményt (röviden UX ) biztosítson. Tapasztalataim szerint a WordPress ezen a területen is vezető szerepet tölt be, de egyes vezérlők még mindig annyira sajnos történelmi vagy egyéb okok miatt vannak elhelyezve, hogy az átlagfelhasználónak gyakran gondot okoz a megtalálása.

Ez nem hiba, ez egy funkció!

Sorozatunk ezen nem technikai részében ezeket az UX szépséghibákat fogjuk megvizsgálni.

Ahogy a bevezető is sugallja, jelen esetben nem technikai, hanem inkább UX tervezési szempontból rendszerhibákról van szó. Egyesek azzal érvelhetnek, hogy ez vélemény kérdése, de a valódi felhasználókkal kapcsolatos tapasztalatok számos visszatérő problémára utalnak.

A cikkekhez és webhelyekhez fűzött megjegyzések letiltása

Az adminisztrációs felület főmenüjének „Megjegyzések” menüpontja a konkrét megjegyzések adminisztrálására szolgál. Itt találja ezek áttekintését, törlését vagy módosítását. Ezen kívül sok felhasználó ismeri a Beállítások – Beszélgetés menüt, ahol a felhasználók kezelhetik a megjegyzések megjelenését, valamint azok globális engedélyezését vagy letiltását. De mi van akkor, ha csak egy cikkben vagy oldalon szeretnénk engedélyezni vagy letiltani a megjegyzéseket? A Megbeszélés menüpontban található leírás egyértelműen beszél erről a lehetőségről. Sok felhasználó azonban nehezen találja meg ezt a beállítást. Az egyes cikkek speciális beállításainál a Bejegyzés szerkesztése menüben kell keresni, csak a cikklista oldalon a Gyorsszerkesztés funkcióban van jelen.

A szabványos „Nem kategorizált” kategória törlése

Gyakran előfordulhat, hogy kategóriákat kell listáznia egy webhelyen, különösen a látogatók további tájékozódásához, például egy oldalsáv widgethez. De mi a helyzet az előre beállított „Uncategorized” kategóriával, amelyet sokan elfelejtenek már az elején átnevezni, még akkor is, ha egyáltalán nem használják? Nem tudom törölni, örökre „elrontom” a kategóriák listáját? A megoldás egyszerű – ez a kategória is törölhető, de csak akkor, ha egy másik alapértelmezett kategória van beállítva, amelyhez tartozni fognak. Ezt a beállítást azonban nem a cikkek / kategóriák menüben találjuk, ahol számíthatunk rá, hanem az írási beállításoknál. Csak jelöljön meg egy másik kategóriát alapértelmezettként, és íme, a „Besorolatlan” kategória azonnal törölhető.

Vágja le a képeket és formázza őket

A WordPress egy nagyon alkalmas platform a média, például a képek egyszerű integrálására. Csak kattintson a Média elemre, és boldogan tölthet fel képeket, és szinte bárhová beillesztheti. Egy kis erőfeszítéssel ezeket a képeket egyszerre tetszés szerint állíthatod vágással és kicsinyítéssel. Ezt a szerkesztési menüt azonban közvetlenül nem fogjuk látni egy kép cikkbe, oldalba történő beillesztésekor, a képet egy másik menüben kell „előre elkészíteni”, amit csak a médiatáron keresztül érhet el. Csak keresse meg a képét, kattintson a szerkesztés gombra, a következő képernyőn ismét a kép szerkesztéséhez és már vághatjuk is: húzza a megfelelő nézetablakot az egérrel, és kattintson a gombra[img] egészen a bal felső sarokban, közvetlenül a kép felett , bár több felhasználó általában sikertelenül kattint a Mentés gombra. Ha nem tetszik az új nézetablak, a műveletet a Mégse gombra kattintva visszavonhatja, ellenkező esetben elmentheti a nézetablakot. A médium minden egyéb felhasználása ezzel az új nézetablakkal működik. Ha másik nézetablakra van szüksége, ezt a műveletet is visszavonhatja – ugyanabban a menüben az Eredeti kép visszaállítása elemre kattintva.

Hasonlóképpen megzavarhatja a felhasználót a képek formázása és mérete a menüben, amikor szövegbe illeszt. Ez a menü a kép szerkesztőbe történő beillesztése után érhető el, a kép bal felső sarkában található gombra kattintva. [img] Többek között lehetőséget biztosít a kép méretének 60%-ára való kicsinyítésére is. A változtatások mentése, majd ilyen módon történő átméretezése után azonban a lépték nem marad meg, hanem az így frissített kép ismét egy képzeletbeli 100 százalékon áll. Vannak, akiknek tetszeni fog ez az eljárás, míg mások szívesebben állítják vissza a képet az eredeti méretre szerkesztés előtt – ez a lehetőség a speciális képszerkesztési beállításoknál érhető el.

Észrevette, hogy a WordPress három különböző szintű képszerkesztést biztosít?

– Az első szint közvetlenül a kép feltöltésekor és importálásakor van, amikor a WordPress külön fájlokat generál az előre beállított méretek szerint (a beállítások / média menüben konfigurálható).
A második szint a médiakönyvtár zsugorítása, átfordítása vagy levágása és
– a harmadik szint a már betöltött adathordozó menüje.

Ezen szintek mindegyike más típusú beállítást tesz lehetővé – 1. Globális szerkesztések az összes importált képhez 2. az adathordozó (kép) szerkesztése minden felhasználási módhoz és végül 3. egy adott példány szerkesztése – például egy kép előfordulása egy cikkben. Ha a felhasználó tisztában van ezzel a logikával, akkor egy igazán hatékony médiamanipulációs eszközt tart a kezében, amellyel tömeges és általános, valamint konkrét és konkrét kiigazításokat végezhet.

Ugyanakkor ez a rendszer kissé zsúfolt több képszerkesztővel, amelyek nem teljesen intuitív módon elérhetők (például a menü/médián keresztül újra kell nyitni a képet, még akkor is, ha az importálás után azonnal megjelenik egy másik menü )

Nem kívánt szóközök a bekezdések között a szövegekben

Lehet, hogy veled már megtörtént: Gondosan előkészíted a cikket (például MS Word dokumentumban vagy közvetlenül a WordPress cikkszerkesztőben), ügyelve arra, hogy minden bekezdés logikai távolságra legyen a cikk szerkezetének megfelelően. A cikk (másolás és) mentése után azonban az eredmény egyáltalán nem felel meg az elképzeléseidnek: furcsán eldőlnek a sorok, hol nincs külön bekezdés, hol üres sorok. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a WordPress szerkesztő automatikus formázást hívott wpautop, amely a duplasoros behúzásokat („entereket”) html bekezdésekké alakítja (< p> …< / p> ). Ennek az automatikus formázásnak az eredménye néha észrevétlen, de a témától (és a hozzá tartozó stílustól) függően a fenti problémákat okozhatja. Ezt a problémát nem lehet könnyen megoldani a WordPress kernelen belüli beállításokkal, de néhány, közvetlenül foglalkozó modul megkerülheti. Ide tartozik például a PS Disable Auto Formatting vagy a No WPautop .

A WordPress-felhasználók hasonló problémái érthető következményei a nyílt forráskódú folyamatos fejlesztésnek. Egyetlen fejlesztő sem tud teljesen az alapoktól kezdve megtervezni egy hasonlóan összetett rendszert, így egyes funkciók egy időre „kilóghatnak” az általános tervezési filozófiából, csak hogy jobban integrálódjanak bele a WordPress következő – újabb verziójába.

Az UI-val (felhasználói felülettel) kapcsolatos hasonló problémák önmagukban való előfordulása tehát nem hiba a szó valódi értelmében – de meg kell próbálnunk olyan javaslatokkal előállni, amelyek mégis elmozdíthatják ezt az állapotot a jobb integráció felé. Ugyanakkor a rendszerfejlesztők számára kényelmes lehet bizonyos egyértelműen meghatározott tervezési szabályok betartása, amelyek segíthetnek megkülönböztetni a valódi UX-problémákat a szubjektív preferenciáktól.

Következtetés

CMS WordPress felhasználóként hasonló vagy teljesen eltérő problémái vannak, ha a rendszer funkciói nem úgy vannak elrendezve, ahogy szeretné?

Találtál már egyszerű megoldást hosszú távú problémáira közvetlenül a WordPress beállításai között?

Írjon nekünk tapasztalatairól.

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here