Mi az a VPS és hogyan működik? Melyik a legjobb VPS?

A VPS egy tárhelyszolgáltatás, amely egy szervert több virtuális szerverre oszt fel. Tudja meg, melyek a legjobb VPS-ek a piacon!

legjobb vps

Manapság a VPS kötelező szempont mindenki számára, aki saját sikeres webhelyét próbálja üzemeltetni.

Akár teljesen kezdő vagy, akár már van némi tapasztalatod a webhelyek kezelésében, a VPS hosting számtalan előnnyel járhat – mind technikai, mind pénzügyi oldalról.

Tehát vessünk egy pillantást arra, hogy mi is valójában a VPS, és hogyan működik, valamint hogyan válasszuk ki az igényeinek megfelelő VPS-t.

A végén a legjobb VPS szolgáltatók közül is áttekintünk néhányat (+ egy VPS, amit most is ingyen kipróbálhatsz).

Mi az a VPS?

A VPS (Virtual Private Server) egy olyan hosting szolgáltatás, amely a virtualizációs technológiának köszönhetően több virtuális szerverre osztja a fizikai szervert.

Mindegyik virtuális szerver elkülönül a többitől, saját méretű RAM-mal és CPU-val rendelkezik, és tárolóként szolgálja a felhasználót a weben vagy más magáncélokra.

Hogyan működik a VPS?

A VPS lényegében egy valódi, dedikált szerver szimulációja, bár egyetlen fizikai szerver erőforrásait megosztja másokkal.

A VPS-elv általában egy bizonyos virtuális rétegként írható le, amely a virtualizációs technológia segítségével a szerver operációs rendszerén fekszik.

Ez a réteg tehát egy olyan szerver, amelyet „virtuális falak” választanak el más virtuális szerverektől, és amelyre a felhasználó saját operációs rendszert vagy bármilyen szoftvert telepíthet anélkül, hogy más felhasználók hozzáférnének.

Mivel a VPS egy privát virtuális szerver, a felhasználó magasabb szintű biztonsággal rendelkezik, és a fizikai szerver lefoglalt erőforrásait (más szóval – memória, RAM, CPU stb.) saját igényeire használhatja anélkül, hogy más felhasználók „lopnának” őket.

Megosztott tárhely vs. dedikált hosting vs. VPS

A VPS működésének teljes megértése érdekében jellemezni kell a gyakorlatban általánosan használt szervertárhely egyéb típusait, és le kell írni a köztük lévő különbségeket.

A leggyakrabban használt webtárhely a következők:

  • Megosztott tárhely
  • Dedikált hosting
  • VPS hosting

Megosztott tárhely

A megosztott tárhely a szerverek tárhelyének legelterjedtebb formája olyan webhelyeken, amelyeket több ezer ember használ világszerte.

Megosztott tárhely vásárlásakor a felhasználó megosztja a fizikai szerver fontos erőforrásait (memória, RAM, CPU, stb.) a többi felhasználóval, aki szintén használja az adott szervert.

A jobb megértés érdekében használhatjuk a hostelben való élet analógiáját – felhasználóként csak egy helyre van szüksége, ahol élhet.

Bár minden felhasználó maga fizeti a lakhatást, a lakás egyes elemeit (fürdőszoba, WC, konyha, energia stb.) megosztják a kollégiumban lakó összes emberrel.

És bár az ilyen lakások nem hoznak sok kényelmet, hiányosságait kompenzálja a lakhatás nagyon alacsony ára – és ugyanez vonatkozik a megosztott tárhelyre is.

A megosztott tárhely fő előnye az ára – az ilyen típusú szolgáltatásokat főként olyan emberek veszik igénybe, akiknek nincs magas költségvetésük.

Csak egy olyan helyre van szükségük, ahol a weboldalaik létezhetnek (vagy „élhetnek” 🙂 ).

Másrészt azonban ez a fajta szervertárhely több hátránnyal is jár – abban az esetben, ha az egyik felhasználó, akivel megosztja az adott szervert, túl nagy terhelést kap a weboldalán nagy látogatószám formájában, ez jelentősen befolyásolhatja saját webhelye teljesítményét és sebességét.

Emiatt a megosztott tárhelyet csak teljesen új weboldalakra ajánljuk, ahol még nem számítanak nagy látogatottságra – csak online kell lenni.

Dedikált hosting

A dedikált tárhely pontosan az ellentéte a megosztott tárhelynek – ahelyett, hogy meg kellene osztania a szerver erőforrásait más felhasználókkal, saját dedikált szervere van, amelyet kizárólag a webhelye számára tart fenn.

Vagyis – egyedül élsz egy szép lakásban, és az csak az Öné – természetesen lényegesen magasabb lakbérért.

A dedikált szerver szolgáltatások ára lényegesen magasabb, mint a megosztott szervereké – de magasabb díj ellenében 100 százalékban kézben tarthatod a szerver erőforrásait, amit tetszés szerint testre szabhatsz.

Emiatt a dedikált szervereket főként olyan weboldalakhoz ajánljuk, amelyeknek minden korlátozás nélkül nagy teljesítményre van szükségük ahhoz, hogy technikai szempontból zökkenőmentesen működjenek.

VPS hosting

Bizonyos értelemben a VPS-tárhely a megosztott és a dedikált tárhely hibridje.

Bár a VPS-sel megosztja a fizikai szerverterületet más felhasználókkal, mindegyiküknek saját dedikált virtuális területe van – ez magában foglalja a saját operációs rendszert, a dedikált memóriát, a CPU- és RAM-erőforrásokat.

Ez egy kiváló kompromisszummá teszi a VPS-t, amely a megosztott és a dedikált szerver előnyeivel is rendelkezik: elfogadható áron helyet kaphat a webhelye számára a szükséges szerver erőforrásokkal, amelyeket csak Önnek tartanak fenn.

Miért érdemes VPS-re váltani?

1. Megnövelt biztonság

Ha több biztonsági funkcióra, fejlettebb felügyeleti funkciókra vagy jobb biztonsági mentési módszerre és webhelye megbízhatóbb működésére van szüksége, akkor a VPS-t mindenképpen érdemes megfontolni.

A VPS-t az egyik legjobb módszernek tekintik szervere (és webhelye) biztosítására, miközben elegendő szervererőforrás áll rendelkezésre a webhely futtatásához.

A VPS használata akkor is ajánlott, ha bármilyen online fizetési módot tervez bevezetni webhelyén (mivel ehhez magas szintű biztonságra és megbízható teljesítményre van szüksége).

2. Nagyobb kapacitás

Ha most hozta létre weboldalát, és nem számít túl sok látogatóra a webhelyére, akkor a megosztott tárhely elegendő a webhely viszonylag zökkenőmentes működéséhez – ellenkező esetben érdemes a VPS-t fontolóra venni.

Ha nem várt számú látogató vagy felhasználó fér hozzá az Ön webhelyéhez, akkor webhelye teljesítménye jelentősen lelassulhat, vagy akár szerverhiba is előfordulhat, amely egyszerűen túlterhelt lenne nagyszámú emberrel.

Tehát ha most vagy a közeljövőben nagyobb forgalomra számít a webhelyén, érdemes megfontolni a VPS-re váltást

3. Nagyobb sebesség

A VPS egy nagy előnnyel jár a megosztott tárhelyhez képest – megakadályozza a tartalom betöltésének lelassulását a webhelyeken, ami végül előfordulhat.

Ha webhelye gyorsan növekszik és túl sok a tartalom, akkor a szerver RAM memóriája fokozatosan egyre zsúfoltabb lesz az adatokkal.

Megosztott tárhely esetén túlterhelés léphet fel, ill az adott szerver maximális kapacitásának elérése, ami utólag jelentősen lelassítja oldalainak betöltődését a felhasználók számára.

Emiatt ajánlott fontolóra venni, hogy szükség lesz-e VPS-re váltani, ha webhelye a tartalommal együtt egyre jobban elkezd növekedni.

4. Testreszabható felület

Általánosságban elmondható, hogy a megosztott tárhelyet azoknak a felhasználóknak ajánljuk, akik népszerű CMS-platformokat, például a WordPress-t használnak webhelyeikhez.

Ha azonban saját szoftvert kell telepítenie az adott szerverre, vagy saját elképzelései szerint konfigurálnia kell a szervert, akkor a megosztott tárhely már nem lesz elegendő.

Emiatt a VPS tárhely olyan programok számára is ajánlott, amelyek adórendszerekkel, könyveléssel vagy más interaktív programokkal foglalkoznak, amelyekhez szükség van a szerver rugalmasságára, valamint a nagy sebességű internetre.

5. Jobb szervermegbízhatóság

Ha gyakran találkozik olyan hibákkal, mint például a „Szolgáltatás nem elérhető” vagy bármilyen 50-szeres hiba, amely a szerver belső rendszereivel kapcsolatos, akkor valószínűleg ez a probléma a tárhellyel és annak szolgáltatásaival van kapcsolatban – ez különösen igaz a megosztott tárhelyre.

Emiatt jobb lehet VPS-re váltani, és elkerülni ezeket a hibákat a jövőben.

6. Elfogadható ár

Bár a fent említett problémák mindegyike könnyen átváltható dedikált szerverre, egy probléma még velük sem kerülhető el – ez pedig az ára.

A dedikált szerverek kiváló szolgáltatásokat kínálnak, de viszonylag magas áron, ami sok felhasználó kedvét szegheti.

A VPS-tárhely ezért egy nagyszerű kompromisszum – a megosztott tárhelyszolgáltatással szemben számos előnnyel jár, ugyanakkor elkerüli a magas díjakat, mint a dedikált tárhely esetében.

Hogyan válasszunk VPS tárhely tervet?

A számodra megfelelő VPS kiválasztásakor fontos tisztában lenni azzal, hogy mire van szükséged, mi a „költségvetésed”, mik a technikai ismereteid, és milyen weboldalhoz kell a VPS.

Tehát nézzünk meg néhány olyan tényezőt, amelyek befolyásolhatják a VPS-tárhely kiválasztását.

a) Irányított vs. nem menedzselt VPS szolgáltatás

A VPS tárhely kiválasztásakor általában 2 lehetőség közül választhat:

  • Függetlenül menedzselt VPS szolgáltatás
  • Felügyelt VPS szolgáltatás

Ön menedzselt szolgáltatással Ön kezében van a szerver adminisztrációja, a technikai hibák megoldása, az alkalmazások, szoftverek, valamint az adott VPS-hez kapcsolódó szolgáltatások kezelése.

Másrészt, hacsak nem rendelkezik nagy adminisztratív tapasztalattal, vagy nem rendelkezik technikai ismeretekkel, mindenképpen válasszon menedzselt tárhelytervet, ahol a szolgáltató maga gondoskodik a VPS-ről.

b) Operációs rendszer

Bár ez a pont feleslegesnek tűnik, nem teljesen igaz – egyes szolgáltatók csak a Linux operációs rendszert kínálják.

Ebben az esetben bárki számára, akinek valamilyen okból (kompatibilitási okokból) szüksége van a Windowsra, az ilyen VPS-tárhely teljesen haszontalan lehet.

Mindig nézze át részletesen, hogy a VPS szolgáltatás milyen operációs rendszert kínál.

c) Megbízhatóság

A VPS hosting szolgáltatás kiválasztásakor érdemes annak értékelését is megnézni – semmiképpen ne válassz olyan VPS-t, amelynek felhasználói értékelése 99 százaléknál alacsonyabb.

Alacsony minősítéssel egyszerűen soha nem lehet biztos abban, hogy a VPS mennyire megbízható.

d) Hardver

VPS-tárhelycsomag vásárlásakor ügyeljen arra, hogy a szerver a legújabb és legjobb hardverkomponensekkel rendelkezzen – ide tartozik például az SSD, a CPU, a RAM típusa stb.

e) Ügyfélszolgálat

Bár szokatlan tényezőnek tűnhet, a 24 órás támogatás megóvhatja Önt a váratlan szerverleállásoktól.

Emiatt mindenképpen ellenőrizze, hogy a VPS-szolgáltatóval bármikor megoldható-e a technikai probléma.

f) Biztonsági mentés

Ezt a pontot valószínűleg nem kell túl sokat megvitatni – az adatvesztés vagy a rendkívüli szerverhiba minden webhely gyakori része.

Mivel azonban egy ilyen probléma sok pénzbe és időbe kerülhet, minden bizonnyal értékelni fogja, ha az adott VPS szolgáltató minden fontos adatról egyszerű, gyors és rendszeres biztonsági mentést is kínál Önnek.

A 10 legjobb VPS

1. Bluehost

Bluehost VPS logó

A Bluehost a VPS-tárhely egyik vezetőjének számít.

Tárhelyterveinek részeként a VPS-szolgáltatások széles skáláját kínálja, amelyek kielégítik mindazokat, akik csak most kezdik a VPS-tárhely használatát.

A Bluehost VPS fő jellemzője, hogy elsősorban a kezdőkre koncentrál – és igyekszik segíteni nekik.

A weben található hatalmas tartalommal tudást nyújt a VPS hosting iránt érdeklődők számára. A kiváló ügyfélszolgálattal együtt mindenkinek segíthet, aki nem rendelkezik a legjobb technikai tudással a VPS-tárhelyről.

2. Hostgator

Hostgator VPS logó

A HostGator egy másik népszerű VPS-szolgáltató a világon.

Kiváló ügyfélszolgálatának köszönhetően például ingyenesen migrálhatja webhelyét és egy tárhelyét a HostGatorra.

A HostGator többek között megbízható, többrétegű védelmi hálózatot biztosít ügyfelei számára a támadások ellen, valamint korlátlan számú MySQL adatbázist, teljes root hozzáférést és 24 órás támogatást probléma esetén.

3. Barát

Kamatera VPS logó

A Kamatare szokatlan VPS szolgáltatáscsomagjának köszönhetően a legérdekesebb VPS szolgáltatók közé tartozik.

A Kamaterával a felhasználó nem egy árcsomagot választ, hanem önállóan beállíthatja a weboldal futtatásához szükséges szerver erőforrások pontos beállításait.

A Kamatera lehetővé teszi, hogy ne csak a szerver típusát állítsa be, hanem az operációs rendszert, a VPS-tárhely vezérlőpultját stb.

4. Hostinger

Hostinger VPS logó

A Hostinger az egyik legolcsóbb VPS szolgáltató, amely kiváló szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek elfogadható áron.

Szó szerint néhány euróért néhány GB tárhelyet, teljes root hozzáférést vagy akár ügyfélszolgálatot is kaphat, amely éjjel-nappal szívesen segít.

A Hostinger természetesen több áras csomagot is kínál, melyeknek köszönhetően a komplett webes kezdőknek és az igényesebb ügyfeleknek is segítséget nyújthat.

5. HostPapa

HostPapa VPS logó

A HostPapa az egyik leggyorsabban növekvő VPS-szolgáltató Kanadában, és már több mint félmillió webhelynek ad otthont világszerte.

VPS-ként a HostPapa gyakorlatilag a jó tárhelyszolgáltató minden kritériumának megfelel – hozzáférést biztosít a VPS-hez a gyökérszinthez, nagy szerversebességgel, valamint nagy mennyiségű szervererőforrással rendelkezik, és tisztességes védelmet is kínál egy szerver tűzfal.

6. Inmotion hosting

Inmotion hosting VPS logó

Az Inmotion VPS hosting VPS-szolgáltatásainak 2 verzióját kínálja – felügyelt és felhő.

Ennek a szolgáltatónak a fő előnyei közé tartozik a felhasználó által elérhető magas szintű vezérlés, a DDoS támadások elleni jó védelem vagy akár a korlátlan számú MySQL adatbázis.

Az Inmotion hosting rendkívül nagy számban kínál áras szolgáltatási csomagokat is, amelyek közül pontosan az Ön kívánsága szerint válogathat.
Ezenkívül ez a VPS szolgáltató 90 napos pénz-visszafizetési garanciát kínál elégedetlenség esetén.

7. Liquid Web

Liquid Web VPS logó

Bár a Liquid Web márka viszonylag ismeretlen a VPS világában, szolgáltatásai olyan óriáscégekre is kiterjednek, mint a Toshiba, a FedEx vagy éppen a Warner Music Group.

A Liquid Webet az egyszerűsége különbözteti meg a versenytársaktól – a szerverek gondozása teljes mértékben a szolgáltató kezében van, aki minden hardverrel vagy hálózattal kapcsolatos problémát megold Önnek.

Ez a filozófia tükröződik a VPS hosting árcsomagjaiban is. Néhány fantázianév helyett az ügyfél közvetlenül leolvashatja a VPS tárhely árát az összes fontos paraméterrel együtt.

8. Scala hosting

Scalahosting VPS logó

A VPS-szolgáltatók általában rengeteg erőforrást biztosítanak az árazási csomagjaik szerint – még akkor is, ha nem kell 100 százalékosan kihasználni őket.

De ez nem vonatkozik a Scalahosting VPS-re.

Ez a VPS-szolgáltató lehetőséget kínál arra, hogy beállítsa a szükséges szervererőforrások pontos mennyiségét – és a „precíz” alatt igazán pontosat értünk.

Terv vásárlásakor pontosan beállíthatja a processzormagok számát, valamint a RAM memória pontos mennyiségét vagy akár az SSD lemez mennyiségét is, amelyre szüksége lesz.

Ennek köszönhetően tág tere áll rendelkezésére a szerver erőforrások konfigurálására, amit kívánsága szerint állíthat be.

9. iPage

iPage VPS logó

Az IPage nagyszerű VPS-szolgáltató, különösen azok számára, akik csak most kezdik használni a VPS-szolgáltatásokat.

A nagyszerű ügyfélszolgálatnak és a tökéletes kezelőfelületnek köszönhetően még az abszolút kezdők is, minden kódolási tudás nélkül navigálhatnak rajta.

Ezen kívül az iPage egy drag-and-drop építőt is kínál a weboldal készítéséhez, aminek köszönhetően a funkcionális weboldalak igazán gyorsan üzembe helyezhetők.

10. A2 Hosting

A2 Hosting VPS logó

Az A2 hosting az egyik leggyorsabb tárhelyet kínálja a piacon.

Ennek a VPS szolgáltatónak az az érdekessége, hogy a csomag ára nem növekszik egy nem menedzselt VPS csomaggal root hozzáféréssel – ami a legtöbb versenytársról nem mondható el.

Ez különösen azok számára lehet érdekes, akiknek nagyobb irányításra van szükségük a virtuális szerverek felett az egyéni konfigurációk lehetőségével.

Ingyenes VPS

Bár a VPS-szolgáltatások nem mindig olcsók, bizonyos helyzetekben meglehetősen sok pénzt takaríthat meg anélkül, hogy előre fizetne értük.

A VPS szolgáltatók gyakran különböző ingyenes próbaverziókkal csábítják a potenciális vásárlókat egy bizonyos időtartamra – 7, 15, 30 napra, de néha többre is – vagy 30 napos pénz-visszafizetési garanciát kínálnak.

És bár végül nem kerülheti el a VPS fizetését, legalább egy kis pénzt megtakaríthat így, és kipróbálhatja a VPS-t, mielőtt a fizetős verzióra váltana:

  • HostPapa – 30 napos pénz-visszafizetési garanciát kínál új ügyfeleknek
  • IONOS – ennek köszönhetően 30 napig ingyenesen kipróbálhatja a VPS-tárhelyet
  • GreenGeeks – 30 napos pénzvisszafizetési garanciát is kínál elégedetlenség esetén
  • Accu Web Hosting – 7 napos pénz-visszatérítési garanciát biztosít a klasszikus VPS-tárhelyre.
  • Woomhost – érdekes lehetőséget kínál az ingyenes VPS-tárhelyhez a WordPress-en.
Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here