A WordPress webhely felgyorsítása – A végső útmutató (34 tipp)

Van egy lassú WordPress oldalad? Hogyan lehet felgyorsítani egy WordPress webhelyet programozási ismeretek nélkül. A gyors betöltés növeli a látogatók elégedettségét és segíti a SEO-t.

Hogyan lehet felgyorsítani a WordPress-t

A lassú oldalbetöltés hátrányosan érinti az oldalt. A lassú oldalak hátrányos helyzetbe hozzák a Google-t és más keresőmotorokat a keresési folyamatban. Ezért a SEO optimalizálás nem elegendő a webhely forgalmának növeléséhez. A sebességét is optimalizálni kell.

Maguk a keresőmotorok mellett a lassú oldalbetöltés más szempontból is hátrányos helyzetbe hozza Önt. Az internetezők figyelme hét másodperc után csökken. Ha addig nem tölt be az oldal, sokan elmennek. Annak érdekében, hogy az oldalon maradhasson, és szívesen visszatérjen Önhöz, optimalizálnia kell a sebességét.

És végül még egy ok: egyes keresőmotorok már elkezdték büntetni a lassú webhelyeket azzal, hogy alacsonyabb keresési pozíciókra görgetnek .

Mérje meg az oldal sebességét

Nem elég mérni a számítógépen a betöltődés idejét, hogy megtudja, milyen gyors a webhely. A meglátogatott web gyakran gyorsabban töltődik be a számítógépén. Ennek oka a böngésző ideiglenes memóriája, amelyben böngészés közben adatokat tárol. Amikor újra felkeresi a webhelyet, az adatok ebből a memóriából származnak, így az oldal gyorsabban jelenik meg. Ezenkívül ez a webhely látogatójának földrajzi elhelyezkedésétől is függ .

Ezért javaslom a Pingdom vagy a Google Pagespeed speciális eszköz használatát a sebesség mérésére. Ha a betöltési időt 2 másodpercnél rövidebbre méri, akkor az „elég” rendben van. Ha nem, javaslom, hogy növelje a sebességét. Használja a GTmetrixet , ha részletesebb információra van szüksége.

Pingdom sebességmérő műszer
Pingdom sebességmérő műszer

Határozza meg a lassulás okait

Több dolog is lassítja az oldal működését. A leggyakoribbak a következők:

  • Helytelenül konfigurált web hosting szerver
  • rosszul kódolt bővítmények vagy túl sok beépülő modul telepítve és nem használt,
  • oldalméret – ebben az esetben főleg olyan képekről van szó, amelyek nem weboldalakra lettek optimalizálva,
  • külső szkriptek, például betűtípusok, hirdetések és hasonlók.

Használja a WordPress gyorsítótár bővítményét

A hivatalos WordPress optimalizálási útmutató szerint a tárhely és a gyorsítótár-bővítmény a két legfontosabb tényező, amely befolyásolja a sebességet.

A WordPress gyorsítótárazás akár 2-5-szörösére is felgyorsíthatja webhelyét. Azon az elven működik, hogy az első betöltés után azonnal eltárolja az oldal másolatát a szerver memóriájában. Ezt a példányt azután a webhely minden más látogatója megkapja. Ez csökkenti a szerver terhelését, és javítja a webhely teljesítményét.

Maga a WordPress nem tartalmaz gyorsítótárat, ezért szüksége lesz egy másik bővítményre. A legjobbak a WP rakéta , a WP Super Cache és a W3 Total Cache .

Észrevettem , hogy sok facebook szavazáson az emberek magukat tartják a legjobb WP rakétának :

Mind a 3 említett gyorsítótár-bővítményt teszteltem. A legjobb eredményeket a WP rakétával érem el . A különbségek a beépülő modulok között a másodperc töredéke, de minden ezredmásodperc segít előrébb jutni a keresési eredmények között (Google SERP).

Ezen kívül tetszett a könnyű beállítás és az is, hogy szolgáltatásai messzebbre mennek, mint a többi plugin – például képes optimalizálni az adatbázist, amire a WP Super Cache és a W3 Total Cache nem volt képes a tesztelés idején.

Ezért úgy döntöttem, hogy beruházok és megveszem. Azóta csak a webhelyem optimalizálására használom ezt a bővítményt. Ha hobbiból van webhelye, nyugodtan használja az ingyenes gyorsítótárazási beépülő modulok egyikét. Főleg néhány használat! 😉 Valószínűleg ez a legbefolyásosabb az internet felgyorsításában.

WP Rocket vs. egyéb gyorsítótárazási bővítmények
WP Rocket vs. egyéb gyorsítótárazási bővítmények

Használjon minőségi hostingot

Köztudott, hogy a hosting teljesítmény alapvetően befolyásolja a weboldal sebességét. Ezért gondosan válassza ki a megfelelő tárhelyet . A következőket tartom a legjobb tárhelynek egy WordPress weboldalhoz: WebSupport , Webglobe Yegon és Wedos . Egy lehetséges megoldás a saját virtuális szerverre váltás.

Ahogy az alábbi képen is látható, a WebSupport a blogján mérte a WordPress tárhelyének sebességét másokhoz képest, és a következő eredményeket kapta:

Ez meggyőzött, hogy megvásároljam ezt a WP hosting próbaverziót, és megtudjam, miért olyan gyors. A WebSupportban megtaláltam a WordPress saját módosított verzióját, amely már telepítve van a tárhelyen. Ennek az az oka, hogy a képgyorsítótárazási és -optimalizálási bővítményeket ott telepítették és hangolták (* a tesztelés idején érvényesek) . Ez a finomhangolt szerverekkel kombinálva hozzájárult a kiváló eredmények eléréséhez.

Azóta a WebSupport webtárhelyét használom projektjeimhez, amelyen ez a blog is fut.

Használja a megfelelő képformátumokat

A PNG tömörítetlen (azaz nagyobb fájlméret), ezért a legalkalmasabb olyan egyszerű képekhez , ahol nincs sok különböző szín. A JPEG egy tömörített formátum (kisebb fájlméret), amely kissé rontja a képminőséget, de kisebb, és többféle színű képekhez használatos.

Csökkentse a képek méretét

A képek fontosak a webhely forgalmához. Kutatások kimutatták, hogy az emberek 80%-a szívesebben olvas nem csak fekete-fehér szöveget. A színek az érzékelést is támogatják. A helytelenül optimalizált jpg és png fájlok azonban túl sok helyet foglalnak el. Ezenkívül a nagy fájlok letöltéséhez több időre van szükség .

Webhelye teljesítményének javításához optimalizálnia kell a képméretet. Nem kell aggódnia a kijelző minőségének változásai miatt. Ezt közvetlenül megteheti kép szerkesztésekor – egyes grafikus programok rendelkeznek webes mentés funkcióval.

Erre a célra speciális bővítményt is telepíthet. A TinyPNG JPEG és PNG képek tömörítésének bővítményét használom. Vele értem el a legnagyobb százalékos képoptimalizálást.

ewww képoptimalizáló beépülő modul
ewww képoptimalizáló beépülő modul

Jó tapasztalataim vannak az EWWW Image Optimizerrel (ingyenes verzió itt ) vagy a WP Smush.it-vel (ingyenes verzió itt ) is.

Ezek a beépülő modulok a WordPress-re feltöltött képek minőségét és méretét módosítják anélkül, hogy tükröznék a minőségüket. Ezenkívül optimalizálhatják a weben már meglévő képeket.

Állítsa be a növekményes képbetöltést

Lazyload - beállítások
Lazyload – beállítások

A WordPress oldal sebességét úgy is növelheti, hogy beállítja a képek szekvenciális betöltését ( úgynevezett lazy load ). Az oldal megnyitásakor csak a láthatók töltődnek be. A többi fokozatosan töltődik be, ahogy a látogató lefelé görget az oldalon. Ez felgyorsítja az oldal megjelenítését.

Ezt a funkciót több plugin is képes biztosítani. Ezt a már említett WP Rocket plugin biztosítja számomra.

Menj a php 7-re

A PHP 7 több mint kétszer annyi kérést dolgoz fel másodpercenként , mint a régebbi verziók:

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a php 7 átlagosan 2-3-szor gyorsabb, mint a php 5 . Tehát mindenképpen javaslom, hogy aktiváld a tárhelyen , ha még nem rendelkezel vele.

Ha nem tudja, hogy webhelye a php melyik verzióján fut, egyszerűen megtekintheti a Display PHP Version bővítmény segítségével:

WordPress – hogyan lehet megtudni a PHP verzióját
WordPress – hogyan lehet megtudni a PHP verzióját

Óvatosnak kell lennie, és alaposan tesztelnie kell, hogy webhelye támogatja-e – például a PHP Compatibility Checker beépülő modulon keresztül. Lehet, hogy van néhány elavult beépülő modulja, és hibaüzeneteket küldök. Ebben az esetben megfontolnám, hogy megszabaduljak az ilyen bővítményektől.

Webtámogatás – php7 beállítása
Webtámogatás – php 7.2 beállítása

Távolítsa el a nem használt bővítményeket

Több beépülő modult telepített az oldal létrehozásakor és szerkesztésekor. Azonban a használaton kívüli (inaktivált) bővítmények is lelassíthatják az oldalt. Az oldal felgyorsításához nem csak kikapcsolni, hanem törölni is kell őket.

Csak azokat a bővítményeket távolítsa el, amelyeket nem használ. Az eltávolítás folyamata egyszerű: Az adminisztrációs menüben keresse meg a Plugins menüpontot. Válassza ki azt, amelyet törölni szeretne, és kapcsolja ki . Ezután távolítsa el.

Használja a HTTP / 2-t

HTTP / 1 vs. HTTP / 2 sebesség összehasonlítás
HTTP / 1 vs. HTTP / 2 sebesség összehasonlítás

A legtöbb modern böngésző már támogatja a HTTP / 2-t. Ez a protokoll lényegesen gyorsabb, mint az eredeti HTTP / 1.1. Tesztelje ezzel az eszközzel , hogy tárhelye támogatja-e a HTTP / 2-t.

keycdn: HTTP / 2 teszt
keycdn : HTTP / 2 teszt

Állíts be php gyorsítótárat a tárhelyeden

Állítson be php gyorsítótárat a tárhelyén – php 5.4+ és php 7 opcache esetén. Az xcache php 5.3 és régebbi verzióihoz.

Webtámogatás – a php gyorsítótár beállításai
Webtámogatás – a php gyorsítótár beállításai

Frissítse a bővítményeket

A fel nem használt bővítmények eltávolítása mellett rendszeresen frissítenie kell azokat, amelyeket az oldalon hagyott. Ez javítja a biztonságot, jobb lehetőségeket biztosít, és kedvezően befolyásolja a WordPress webhely sebességét.

Rendszeresen frissítse a WordPress-t

Ezenkívül magát a WordPress magot is rendszeresen frissíteni kell.

Frissítse a sablont

A sablonkészítők rendszeresen frissítik az egyes sablonokat. A jobb funkcionalitás és a webhely sebességének optimalizálása érdekében rendszeresen frissítenie kell az oldalt. Ez növeli a biztonságát is. Ezenkívül a frissítések gyakran tartalmaznak új funkciókat és javításokat a sablonfejlesztés során fellépő kisebb hibákhoz.

Adatbázis optimalizálás

WP Rocket - adatbázis optimalizálás
WP Rocket – adatbázis optimalizálás

A WordPress a szükségtelen adatokat is tárolja. A webhely sebességének optimalizálása érdekében időnként meg kell tisztítani az adatbázist. WP Rocket -et használok erre a célra. Megtisztítja a törölt megjegyzéseket, frissítéseket, automatikus cikkpiszkozatokat, a megjegyzésekben lévő SPAM-eket és egyebeket. A WP Optimize és a WP Sweep is megfelelő plugin erre a célra.

AMP (Accelerated Mobile Pages) használata

Az Accelerated Mobile Pages (AMP) a Google projektje, amely gyorsabbá teszi a mobiloldalak betöltését. Könnyen felismerheti őket mobileszközeiken, ha villámcsapást talál a Google keresési eredményei között:

Hogyan lehet felismerni az AMP-t a Google-tól mobileszközön
Hogyan lehet felismerni a google erősítőt mobilon

A sablonban már szerepelhet az AMP technológia, vagy csatlakozhat a WordPress hivatalos AMP-bővítményén keresztül.

Emoji kikapcsolása

Használja a látogató alapértelmezett hangulatjel-böngészőjét ahelyett, hogy emojikat töltene be a WordPress.org webhelyről – ez csökkenti a szerver felé irányuló külső hívások számát. Nekem is van WP Rocketem :

Emoji kikapcsolása
Emoji kikapcsolása

Sablon optimalizálás

A WordPress sablon kiválasztásakor ne csak a megjelenést, az árat és a kínált funkciókat kövesse. Ehelyett használjon egyszerűbb sablont, és növelje annak funkcionalitását megfelelő bővítményekkel.

Vásárolhat néhány prémium sablont is, amelyeket a sebességre optimalizáltak . Ha úgy dönt, hogy megváltoztatja a sablont, ne felejtse el alaposan tanulmányozni, hogyan válthat át az új sablonra az adatok és a beállítások elvesztése nélkül.

CSS és JS fájlok kicsinyítése (tömörítése).

Fájl minimalizálása
Fájl minimalizálása

A HTML, CSS, JS kicsinyítése. A kicsinyítés növeli a WordPress webhely sebességét. Ehhez használhatod az ingyenes Autoptimize bővítményt, vagy megteheted a WP Rocket segítségével.

Késleltetett JavaScript betöltés beállítása

A JavaScript betöltése a WordPress oldalsebességének optimalizálását is befolyásolja. Ez egy gyakori probléma, amely lelassítja az oldalt. Ha több külső fájlkönyvtárat helyez el az oldal tetején, a böngésző elkezdi letölteni és feldolgozni azokat. Ezután betölti az oldal többi részét. Használhatja a WP rakétát is a késleltetett JavaScript betöltés beállításához (más néven JavaScript halasztott):

Késleltetett JavaScript betöltés
Késleltetett JavaScript betöltés

Ne mentse a videókat közvetlenül a WordPressbe

A teljes videókat is el lehet menteni a WP oldalra. Ezt viszont a sebesség optimalizálás miatt nem ajánlom. Túl sok helyet foglalnak el. Ehelyett használjon linket a YouTube -ra, a Vimeo -ra vagy a VideoPress -re. Csak másolja be az URL-t a bejegyzésébe, és illessze be a videót.

Használjon összefoglalókat

Nem kell a teljes bejegyzést megjelenítenie a főoldalon és az archívumban. Az összefoglaló (angol nyelvű kivonat) helyet és betöltési időt takarít meg. Emellett az oldal látogatója több olyan témát is figyelmen kívül hagy, amelyek érdekesek lehetnek számára. Nem csak egy bejegyzést olvas el. Ez a beállítás a kiválasztott témától függ, ami azt jelenti, hogy a kiválasztott sablon nem támogatja azt.

Cikk összefoglaló
Cikk összefoglaló

Osszuk több oldalra a megjegyzéseket

A megjegyzések felosztásával a WordPress webhely sebességét is növelheti. Előfordulhat, hogy a régebbi megjegyzések nem jelennek meg azonnal a cikk betöltésekor. Ezeket külön is elmentheti. A beállításokat a Beállítások » Megjegyzések alatt végezheti el, és bejelölheti a Megjegyzések felosztása oldalakra opciót.

Hozzászólások elosztása
Hozzászólások elosztása

CDN használata

CDN – Content Delivery Network
CDN – Content Delivery Network

A CDN (Content Delivery Network) egy olyan technológia, amely a világ különböző pontjain található több szerverre terjeszti a tartalmat. A szerver helye a WordPress oldal sebességét is befolyásolja a tárhelyszolgáltató és az oldal látogatója földrajzi távolságától függően. A szerver elrendezése segít a látogatóknak gyorsabban elérni a tartalmat.

A Cloudflare -t, a KeyCDN -t, a StackPath-t (MaxCDN) és a Sucuri CDN-t tartom a legjobb CDN -nek.

Az egyik legnépszerűbb CDN, amely ingyenes az alapverzióban, a Cloudflare . Ha még nem hallott róla, javaslom, hogy olvassa el a cikkben található információkat .

Véleményem szerint a CDN-nel csak nagy weboldalakon érdemes foglalkozni, amelyek forgalma a világ különböző részeiről érkezik.

Használja a gyorscsúszkát

Használjon megfelelő csúszka beépülő modult a WordPress webhely felgyorsításához. A csúszkák javítják az oldal kialakítását, de gyakran lassítják azt , még akkor is, ha optimalizált képekkel rendelkezik. Ennek oka lehet a rossz plugin kódolás. A leggyorsabb WordPress csúszka beépülő modul a Soliloquyi. A prémium bővítmények közé tartozik. A jól ismert Revolution Slider nem derült ki a sebességteszteken.

WordPress csúszka sebesség-összehasonlítása
WordPress csúszka sebesség-összehasonlítása. Forrás: soliloquywp.com

Véleményem szerint a sebesség szempontjából a legjobb a csúszkák teljes elkerülése , ha lehetséges.

Használjon gyorsabb bővítményt a galériákhoz

envira-galery1

Ha sok kép, fotó és galéria található a webhelyén, egy gyorsabb galériabővítmény is segíthet. Használjon sebességre optimalizáltot. A prémium Envira Gallery bővítményt ajánlom. Használhatja fotó- és videógalériák létrehozására. Kisebb számú képhez csak az alap Sablongalériára van szüksége.

Oszd fel több oldalra a hosszú bejegyzéseket

Ha webhelyén vannak olyan bejegyzések, amelyek mélyebbek és sok helyet foglalnak el, csökkenti az oldal betöltési idejét. A szükségtelen betöltési késések elkerülése érdekében ossza fel őket több részre. A WordPress is kínál megoldást az ilyen bejegyzések megjelenítésére. A felosztás a nextpage címkével állítható be.

Helyezze a szövegszerkesztőbe oda, ahol fel szeretné osztani a cikket. Ez segít növelni a WordPress webhely sebességét.

Csökkentse a tartalom betöltését más webhelyekről

Sok WordPress-sablon más webhelyekről tölt le tartalmat. Ezek külső forrásból származó képek, például Google, Facebook és hasonlók. Sokan gyorsan betöltődnek, így könnyebb harmadik féltől betölteni, mint közvetlenül a webhelyén elhelyezni.

Ha azonban a beépülő modulok túl sokat használnak ebből a tartalomból, az lelassíthatja az oldal működését. És ez a probléma. Csökkenteni kell a külső http kérések betöltését egy fájlba egyesítéssel vagy az egyes szkriptek letiltásával.

WP Rocket – tiltsa le a megosztást
WP Rocket – tiltsa le a megosztást

Korlátozza a revíziós bejegyzések számát

A WordPress-webhelyet is felgyorsíthatja a revíziós bejegyzések tárolásának korlátozásával, amelyek szintén helyet foglalnak. Ez megelőzhető, ha egyszerű kódot adunk a wp-config.php fájlhoz:

define( 'WP_POST_REVISIONS', 4 );

Ez a kód lehetővé teszi az utolsó négy szerkesztés mentését. A régebbi szerkesztések automatikusan törlődnek. Hajlamos vagyok teljesen letiltani a revíziókat – ezt úgy is megteheti, hogy 4 helyett 0-t ír be.

Állítsa be a HTTP-gyorsítótárat közvetlenül a szerveren

Hatékony megoldás a WordPress oldalak felgyorsítására az is, ha a gyorsítótárat közvetlenül a szerveren állítjuk be:

Webtámogatás – engedélyezze a http gyorsítótárat
Webtámogatás – engedélyezze a http gyorsítótárat

Tiltsa le a nem használt előre beállított funkciókat

Egyes funkciók kikapcsolhatók a WordPress webhely sebességének növelése érdekében. Nem mindenkinek van szüksége például az Emojikra vagy a pingbackekre. A WP Disable plugin például segít. Korlátozhatja a megjegyzéseket és az XML-RPC támogatást is – például az XML-RPC letiltása bővítmény segítségével.

Hotlinking letiltása

Előbb vagy utóbb minden minőségi webhelyet fenyeget a tartalomlopás. Az is megtörténhet, hogy más webhelyek közvetlenül az URL-jükről jelenítik meg a képeket, ahelyett, hogy feltöltenék őket saját szerverükre. Ez a folyamat lelassítja webhelyét. Ennek elkerülése érdekében adja hozzá a következő kódot a .htaccess fájlhoz

#disable hotlinking
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?wp.sk [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC]
RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Hogyan lehet felgyorsítani egy WordPress webhelyet – Összefoglaló

A minőségi tárhelyet , a jó cache bővítményt , a képoptimalizálást és a megfelelő sablon kiválasztását tartom a legfontosabb szempontnak.

Tetszett ez az oktatóanyag? Nyomj neki egy lájkot. Ha van tipped, tipped, és szeretnéd megosztani másokkal, írd meg kommentben.

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here