A nagy márkák saját betűtípust készítenek. Milyen betűtípusok lesznek?

Becslések szerint 2017-re a világ okostelefon-népségének több mint 1/3-át fogja birtokolni. 42%-a Apple termék lesz (iPhone, iPad, egyéb…). Ez a tendencia összefügg az úgynevezett olvasók iránti érdeklődéssel, amely az utóbbi időben gyorsan növekszik. Ma például az Amazonnak több mint 43 millió KINDLE olvasója van forgalomban.

Az Apple és a Google, valamint az Amazon új szelet fogott a vitorláiba, és elkezdtek lógni a tipográfia körül. Ily módon zseniálisan igyekeznek a technológiai színtéren kitűnni, és egyben megerősíteni az innovatív vezető szerepet a nagynevű márkák piacán.

Az Amazon létrehozta a Bookerly betűtípust. Kifejezetten a KINDLE olvasói számára készült.

Kindle-amazon

A Google bevezetett egy új betűtípust, a Product Sans -t.

termék google nélkül

Az Apple az Apple Watch bemutatásakor előállt az első egyedi San Francisco -betűtípussal.

sanfrancisco

Egy személy átlagosan napi 11 órát tölt a sokféle elektromos berendezés egyikének monitorjával. Tekintettel erre a fontos tényre, nem kell meglepődnünk azon, hogy ezek a cégek a tipográfiára és az írásra kezdtek összpontosítani.

Kiválasztottam a 7 legmenőbb tipográfiai trendet, amely elkísér minket 2016-ban.

1. Lapos kivitel
A lapos kialakítás nem újdonság, amelyet különleges módon kell bemutatni. Ezt a két legfontosabb tulajdonság írja le. Tiszta és minimalista. Erősen kapcsolódik a felhasználói felület kialakításához. Főleg a felhasználói élményre összpontosít.
A nagyon aktuális dizájn kapcsán gyakran használt betűtípus merész, egyszerű, letisztult, nagy hangsúlyt fektet a megfelelő színekre.

lapos kialakítás

2. Szkript
Még mindig népszerű kedvenc és betűtípus, amelynek számos változata van. A forgatókönyv egy kézirathoz hasonlít. Inkább elegáns betűtípus. Leginkább olyan weboldalakhoz alkalmas, amelyek elsősorban a cég vagy saját portfólió bemutatására szolgálnak. Kiválóan alkalmas élelmiszerekkel, divattal vagy zenével foglalkozó webhelyekhez.

forgatókönyv

3. Kézzel rajzolt típus
Különleges betűtípust keresel? A Hand Drawn varázslatos hangulatot és egyéniséget kölcsönöz az oldalnak. A weboldal eleganciát és stílust lélegzik, amire mindenki emlékezni fog. Ez a betűtípus egyrészt kevésbé tűnik komolynak, másrészt viszont személyesebb benyomást kelt. Alkalmasak kézzel rajzolt weboldal tervezéshez és elrendezéshez. A Coca Cola is ezt a betűtípust használta egyik kampányában. Nem hiszem, hogy ez egy lépés volt.

Képernyőkép 2016-02-17, 19.51.37
kézzel rajzolt

4. Fényképek

Ezek azok a betűtípusok, amelyekkel nap mint nap találkozunk, különösen a közösségi hálózatokon. Gyakran kísérőszöveget alkotnak a mémképekhez. Érzelmekkel vagy természetes fajokkal kapcsolatban használják őket, amelyek szintén nagyon népszerű kommunikációt képeznek a közösségi hálózatokon. Nem kell Photoshop-szakértőnek lenned ahhoz, hogy egy társadalmilag hasonló típusú bejegyzésben posztolj, ahogy az alább látható. Egy nagyszerű eszköz a segítségedre lesz, Canva. Az ilyen helyzetben használt szövegnek minimalistanak kell lennie. Ne kockáztassa a szükségtelen vizuális zavart. Ne feledje azt is, hogy a szöveg mögött ne legyen sok vizuális elem. Ez olvashatatlanná teheti a szöveget.

fotó-fedők

5. Geometriai tervezés

Népszerűek az úgynevezett geometrikus betűstílusok is. Ezekkel a betűtípusokkal nagyon óvatosnak kell lennie, hogy hol használja. A betűtípust tiszta vonalak és tökéletesen lekerekített sarkok jellemzik. A tervezés teljességének benyomását kelti. Ennek a betűtípusnak minden betűje geometriai alakzatra hasonlít. Olyan esetekben vált népszerűvé, amikor a weboldal elegáns és modern volt. Ebben az esetben a geometriai mintát a címben választjuk. A szövegben jóval kisebb mértékben használják. A geometriai tervezésű betűtípusok a letisztult és elegáns betűformák betűtípusai közé tartoznak, amelyek tökéletes vizuális hierarchiát hoznak létre.

geometriai kialakítás
Képernyőkép 2016-02-17, 22.05.46

6. LetterPress
Leggyakrabban a retro dizájnt képviseli, különösen tavaly. Ebben a kialakításban a betűtípusok általában úgy vannak összeillesztve, hogy egy egésszé illeszkedjenek.

magasnyomás

7. Ikon betűtípusok
Ha úgy dönt, hogy az ikontervezésre épít, valószínűleg valami rendkívülitől fog szenvedni. Az ikonok lehetnek a megfelelő választás. Az ikon-betűtípusok előnye, hogy vektorosak, így lépést tudsz tartani a méretükkel anélkül, hogy aggódnod kellene az ikonok minőségétől. Ezt a fajta betűtípust nem használják olyan gyakran, azonban bizonyos bátorságra van szükség. Figyelembe kell venni azt is, hogy nem minden weboldal engedheti meg magának. Ezért ezt a lépést nagyon alaposan át kell gondolni.

grafikus-phont

Manapság több olyan eszköz is létezik, amely lehetővé teszi a saját betűtípusok testreszabását vagy akár létrehozását. Ahogyan a fent említett Canva segíthet egy grafikailag elfogadható bejegyzés létrehozásában a Facebookon vagy az Instagramon, a Gryphs App segíthet saját betűtípus-variációk létrehozásában. A Project Faces, a Prototypo vagy a FontArk szintén remek tippek. Ne feledje, hogy a létrehozott betűtípusok valószínűleg nem lesznek ilyen magas szinten.

gépelési hiba
Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here