Mi az a REST API, és mit jelent a normál felhasználók számára?

Szinte minden internetes bejegyzés, amelyben a REST API-t ragozzák, felkelti a figyelmet. A REST API felkavarja az internetes vitákat, és nem csak a fejlesztők beszélnek róla. A REST API kezd visszhangozni a hétköznapi internetfelhasználók fülében. És többet akarnak tudni erről a jelenségről.

Igen, a REST API kétségtelenül érdekes téma a fejlesztők számára, ami sok mindent megváltoztathat a jövőben.

De mit jelent a REST API egy átlagos internetfelhasználó számára, és mit kínál?

Ebben a cikkben a REST API-t akarom laikus szemmel nézni. Tehát ne ess kétségbe, hacsak nem alkalmazásokat fejlesztesz, nem vagy JavaScript pozitív vagy PHP guru. Eljött az idő, hogy emberi nyelven beszéljünk a REST API-ról. Hogy a cikk végén megértse őt a barátom, aki szerint a REST API a legjobb új alkalmazás az iPhone-on.

Menjünk vissza az időben

2003 van, és Matt Mullenweg és Mike Little először vezeti be a WordPress-t blogolási platformként. Se több, se kevesebb. Az elsődleges cél nem a tartalom demokratizálása volt, hanem az is, hogy az emberek új módot adjanak a pénzszerzésre.

Idővel a WordPress használata növekedni kezdett, és a blogírás mellett a WordPress-t más célokra is elkezdték használni. Csak egy napra vált a WordPress több, mint egy blogírási platform.

A WordPress eredetileg csak blogírásra készült, de népszerűsége olyan gyorsan nőtt, hogy ideje volt továbblépni.
2010-ben a blogplatform a CMS rendszer lett a 3.0-s verzióban.
Ez persze nem jelenti azt, hogy az emberek abbahagyták a blogírást. Ellenkezőleg. Olyan weboldalak jöttek létre, amelyeknek a blogjaik részét képezték. Bár a WordPress CMS lett, nem veszítette el blogidentitását. Még mindig számos olyan témát kínál, amelyeket kifejezetten blogokhoz terveztek.
Slimblog

Plainblog

Mit kínál a REST API a rendszeres internetezőknek?

Ha a REST API-ról beszélünk és a WordPress-t a blogplatformról a CMS-rendszeren keresztül az alkalmazási keretrendszerbe helyezzük át, az nem jelenthet semmit, hacsak nem fejlesztő.

Vannak azonban olyan területek, ahol a WordPress mint alkalmazási keretrendszer segíthet azoknak a felhasználóknak, akiknek nem áll szándékában egyetlen alkalmazást sem készíteni, vagy egyetlen JavaScript sort sem írni.

Ha rendelkezik felhasználói fiókkal a WordPress.com -on, akkor a Calypso , mint a tartalom kezelésének új felülete, nagyban leegyszerűsítheti az oldal felhasználói élményét.

Valószínű, hogy a Calypso a WordPressről és a Jetpackről a saját üzemeltetésű WordPress webhelyekre költözik. Mindez sokat jelent majd a WordPress felhasználók és fejlesztők számára.

A Calypso által használt felület a PHP-vel nem dolgozó fejlesztők új közönségét mutatja be. Várhatóan ez lesz az egyik legnagyobb változás az adminisztrációs felület több mint 11 évvel ezelőtti bevezetése óta.

Ez a felület a WordPress.com webhelyen és a Jetpack modulban lesz megvalósítva. Ez azt jelenti, hogy ha van egy saját üzemeltetésű webhelye, és telepítve van egy Jetpack, akkor használhatja a Calypso felületet.

A Calypso nem alternatívája a meglévő WordPress felületnek. Ez egy önálló alkalmazás, amely a REST API-t használó webhelyekkel működik.

Mit tartalmaz a Calypso?

  • intuitívabb kezelőfelület kevesebbel több renddel
  • gyorsabb szerkesztés és publikálás
  • bejegyzések és oldalak közzététele és szerkesztése
  • megjegyzések vezérlése és kezelése
  • menük létrehozása és szerkesztése
  • témák és modulok telepítése
  • oldalbeállítások szerkesztése

Modern, JavaScriptre épülő témák

Egy másik terület, ahol a REST API hozzáadott értéket kínál, számos témához és modulhoz való hozzáférés, amelyek a REST API-t a JavaScript mellett egyoldalas témaként vagy alkalmazásként használják.

Képzelje el, hogy a fejlesztők olyan alkalmazásokat fejlesztenek, mint például témák, amelyeket a felhasználók telepíthetnek a webhelyükre, és feltölthetnek tartalmukkal.

Képzelje el, hogy saját naptárat, számlázási rendszert vagy költségvetés-kezelést hozhat létre egy WordPress témában. Az ilyen típusú alkalmazások fejlesztése idő- és pénzigényes.

De másrészt befektetés lehet, ami megtérül. A piac növekszik, és sehol nem írják, hogy valami ilyesmi nem lesz reális a közeljövőben.

Az átlagos WordPress felhasználó nem fejlesztő. Sokan közületek, akik rendszeresen olvassák a WP.sk oldalt, nem WordPress guruk.

REST API vagy sem, mind a szakemberek, mind a rendszeres WordPress felhasználók továbbra is a WordPress iránt érdeklődnek leginkább, mint CMS vagy mint blogolási platform.

Biztosan fogunk hallani a REST API-ról és az általa kínált lehetőségekről. A WP.sk weboldalunkon minden aktuális információt és friss hírt is megtalálsz 🙂

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here