Hogyan hozhat létre saját blogot a WordPress segítségével, még akkor is, ha még soha nem programozott

El akar kezdeni saját blogot írni. Jó ötlet. De hogyan és hol kezdjem? Számos oktatóanyag és tipp található arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie. Ez szép. De maguk a tippek nem mutatják meg pontosan, mit kell tenned, hogy online legyél.

Inkább összezavarnak és elbátortalanítanak.

Ígérem, hogy ebben az útmutatóban talál egy konkrét eljárást arra vonatkozóan, hogyan hozhat létre blogot a WordPress platformon keresztül. Könnyű lesz, és sikerülni fog, még akkor is, ha még soha nem csináltál hasonlót.

Én is teljesen kezdő voltam négy évvel ezelőtt, amikor egy barátommal megalapítottam a legelső blogomat a tajomstvaretoriky.sk oldalon. Nem tudtunk róla semmit, borzasztóan nézett ki (még mindig D-re hasonlít, mert már nem figyelünk rá).

Most sokkal több tapasztalatom van, egy blogon, amit csak keveset csinálok, most már több mint 15 000 látogatóm van havonta. A munkahelyemen, ahol most blogcikkeket írok, 18 hónap alatt 1063%-kal növeltem a Google-forgalmat. 2019 elején megalapítottam a fitnessrevolution.sk blogot a WordPressen keresztül, és néhány hónap alatt több ezer látogatóm volt. Nem vagyok guru, de eleget tudok, és az alapoknál többet tudok.

Talán arról szeretne írni, amit szeret, vagy szeretne pénzt keresni a blogírássalAkár saját vállalkozásra is vágyik. Bármi legyen is a cél, ezzel az útmutatóval nagyon gyorsan elérheti. Miután elolvasta, kéznél lesz egy blog létrehozása.

Ahhoz, hogy blogot hozzon létre a WordPress segítségével, mindössze három dologra van szüksége:

 • Tartomány
 • Tárhely a WordPress számára
 • WordPress sablon

Mielőtt ezt a 3 dolgot részletesebben megvizsgálnánk, beszéljünk arról, hogy szerintem miért érdemes leginkább a WordPress platformot választani a blogíráshoz.

Miért a WordPress nagyszerű választás, ha blogot szeretne indítani

Sokféleképpen hozhat létre blogot. Mióta a blogírás nemcsak a világon, hanem Szlovákiában is népszerűvé vált, több tucat platform jelent meg, ahol percek alatt el lehet kezdeni a cikkírást.

De nem ajánlom őket, főleg nem ingyenes megoldásokat. Bár nem próbáltam ki mindegyiket, az általam kipróbált esetekben eléggé korlátozzák a platformok által kínált lehetőségek. Az oldal megjelenése gyakran fix, és a színeken kívül nem sokat fogsz változtatni rajta. Számos funkció csak a fizetős verzióra való frissítés után érhető el. A legrosszabb az egészben, hogy gyakran van platformhirdetés a webhelyén, és csak akkor tudja eltávolítani, ha már sejtette, hogy a fizetős verzióra váltott.

Ezzel szemben a WordPress platform (vigyázat, nem a wordpress.com) ingyenes. Csak a tárhelyért és a domainért fizet. Ezen kívül sok más funkcióval is rendelkezik, amelyeket a WordPress bővítményekkel adhat hozzá.

Más platformok (pl. Drupal, Joomla, Blogger, Tumblr, Medium.com…) egyáltalán nem ragadják meg őt a felhasználók számában.

WordPress-en a világ weboldalának 28,9%-át üzemelteti, és 50-60%-os piaci részesedéssel rendelkezik a CMS rendszerekben (CMS = webtartalomkezelő rendszer). De a népszerű nem mindig jelenti a legjobbat. Más előnyei is vannak:

 • Nagyon könnyű telepíteni és futtatni (az eljárást a cikk végén találja)
 • Számos szép sablon található benne ingyenesen és több tíz euróért megfizethető áron, így webhelye professzionális programozónak tűnhet
 • A WordPress nagy közösséggel rendelkezik, és rendszeresen frissítik
 • Könnyen optimalizálhatja a Google keresésre
 • Az olvasók könnyedén megoszthatják cikkeit
 • Viszonylag gyorsan meg lehet tanulni használni
 • Nem kell tudnod a programozást, és a WordPress beépülő moduloknak köszönhetően rengeteg funkciót adhatsz hozzá

A megfelelő domain kiválasztása

A domain leegyszerűsítve az Ön blogjának (webhelyének) internetcíme. Ennek a webhelynek például a wp.com domainje van, hasonlóan a Google-éhoz a google.com domain. Semmi bonyolult, igaz?

Csak annyit kell tennie, hogy kitalál egy domain nevet a saját blogjához. Ehhez 2 dolog kell. Válasszon egy domain nevet és utótagot.

Domain név

A domain név megegyezhet a blogod vagy a márkád nevével. De ez nem feltétel. Ez lehet a te neved is. Fontos, hogy a név szabad legyen a domain ellenőrzésekor.

Domain utótag

A domain utótag (TLD) lehet általános (pl. .com, .org, .net), nemzeti (.sk, .eu, .cz, .asia…), vagy használhat új domain utótagokat (.blog, .academy…) . A múltban csak néhány általános és nemzeti választása volt. Az új végződéseknek köszönhetően, amelyek száma évről évre növekszik, lehetőséged nyílik igazán játszani a domain neveddel.

Ha egy országban szeretne működni, jobb, ha az adott ország nemzeti utótagját használja. Ha világszerte szeretne működni, a legjobb, ha egy általános domaint választ, mint pl .com.

A legtöbb domain ára általában 10-15 euró körül mozog évente:

 • .sk domaint évente 7,90 eurótól találhat
 • A .com domaint évi 9,95 eurótól lehet megtalálni

A domain regisztrátoron keresztül nagyon egyszerűen vásárolhat domaint, csak ellenőriznie kell a domain elérhetőségét, és ha ingyenes, akkor a regisztrátor regisztrálja Ön helyett, és Ön lesz a tulajdonosa egy előre fizetett időszakra. A regisztrátor gyakran közvetlen cég, amely tárhelyet is kínál.

Tárhely kiválasztása a blogodhoz

Ha már van domainje, akkor szüksége lesz tárhelyre, amelyen a blogja tárolva lesz. A tárhely egy olyan hely a szerveren, amelyet Ön bérel, és folyamatosan online kapcsolatban van, így nem csak Ön, hanem olvasói is elérhetik.

Személy szerint két hosting céggel van tapasztalatom, amelyeknél néhány domain is van:

Mindkettőnek közvetlen tárhelye is van a WordPress számára.

Előnye, hogy a WordPress tárhelyet egyszerűen, egyetlen kattintással telepítheti a tárhelyvezérlőpulton keresztül (Webpanel a Websupport-ban vagy WY Panel a Webglobe-ban – Yegon).

Bármelyik tárhelyszolgáltatót választja is, a következő 4 dolgot kell figyelembe vennie, amikor kiválasztja:

 • Tárhely elérhetősége – azt jelenti, hogy webhelye hány százalékban van online. Minél nagyobb a szám, annál jobb. Ideális esetben legalább 99,98%-nak kell lennie.
 • Az ár – nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb. Havi egy eurónál kevesebbért is találsz tárhelyet, de én ezt elkerülném. Azt is meg kell néznie, hogy mennyi helyre lesz szüksége a blogjának. (Például. nincs szüksége korlátlan tárhelyre. Egy normál bloghoz legfeljebb 1 GB tárhelyet használ fel.
 • Web betöltési sebesség – Több tényező is befolyásolja, és ezek közül az egyik a hosting. Bár számos összehasonlítást találhat a tárhely-sebesség tekintetében, az igazság az, hogy addig nem lehet biztos a betöltési sebességben, amíg fel nem állítja az oldalt.
 • Támogatás – Hiába van tapasztalatod, mindig lehet valami, amit nem tudsz kezelni. Vissza kell állítania a webhely biztonsági másolatát, ki kell javítania a törött leveleket vagy valami mást. A technikai támogatásnak segítenie kell ebben.

WordPress sablon kiválasztása

Végül az utolsó lépés a sablon kiválasztása . A sablont úgy képzelheti el, mint webhelye előre meghatározott megjelenését, amelyhez csak tartalmat, vagy blog esetén cikkét adhatja hozzá.

Ha még csak most kezdi a blogírást, elegendő egy ingyenes sablon a hivatalos wordpress.org webhelyről. Több ezer közül választhat. A megjelenés egyetlen hátránya, hogy csak azt módosíthatja, amit a sablon előre meghatározott beállításai lehetővé tesznek.

Ha szeretnél egy igazán szép sablont, javaslom, hogy fektess be néhány tíz eurót a themeforest.net fizetős sablonjába .

Az ínyenceknek, akik szeretnék (majdnem teljes) kontrollálni WordPress blogjuk megjelenését, a Divi sablont ajánlom. Ez a világ legszélesebb körben használt sablonja (jelenleg több mint 400 000 felhasználó), amely lehetővé teszi, hogy a blog megjelenését az elképzeléseinek megfelelően alakítsa ki.

Kipróbálhatod ezen az elegánsthemesdemo.com linken .

Az utolsó lépés – a blog összekapcsolása

Szerencsére a WordPress telepítése nagyon egyszerű. Minden nagy tárhelyszolgáltató rendelkezik a WordPress egy kattintással történő automatikus telepítésével is a tárhely adminisztrációs felületén. Csak válassza ki a bejelentkezési nevét, e-mail címét és jelszavát, amelyen keresztül bejelentkezik a WordPressbe, és az automatikus telepítés mindent megtesz helyetted.

Mutassuk meg a Webglobe – Yegon tárhely példáján. A domain és a tárhely megvásárlása után jelentkezzen be a WY Panel show-jába.

Lépjen a CMS telepítő szakaszába, és válassza a WordPress lehetőséget.

Wordpress telepítése

Ezután csak válasszon bejelentkezési nevet, jelszót, e-mailt, és kattintson a Mentés gombra. Hagyja üresen a telepítési cél elérési útját (aldomain és könyvtár). A rendszer mindent automatikusan megtesz helyetted.

WordPress telepítés egy kattintással

Telepítés után a WordPresshez úgy juthatsz el, hogy beírod a böngészőben a /wp-login.php-t a domainedhez, azaz beírod a böngészőbe például: yourdomain.sk/wp-login.php.

Jelentkezzen be a WordPress blogba

Bejelentkezés után lépjen a Megjelenés – Témák részre , és kattintson az Új hozzáadása gombra .

WordPress sablon telepítése blog létrehozásakor

Mostantól 2 lehetőség közül választhat attól függően, hogy ingyenes vagy fizetős sablonja van. Ha fizetős terméket vásárolt, kattintson a gombra Tölts fel egy témát. Ha talált egyet a wordpress.org oldalon, csak írja be a nevét a mezőbe Témák keresése.

Wordpress sablon telepítése

Az első esetben mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja a megvásárolt sablont a számítógépén, és kattintson a Telepítés most gombra .

Telepítsen fizetős blogsablont a WordPressre

A második esetben vigye az egeret a téma fölé, és kattintson a kék Telepítés gombra.

Ingyenes blogsablon telepítése WordPress-ben

És ez. Mostantól saját blogja van a legszélesebb körben használt WordPress blogolási platformon. Elkezdhet írni. Lépjen a Cikkek – Új hozzáadása részhez, ahol elkezdhet dolgozni az első blogján.

Cikk írása egy WordPress blogban

Jó szórakozást kívánok a blogod létrehozásához és az első cikkek megírásához.

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here