WordPress 5.0 és Gutenberg – mi újság számunkra?

wordpress 5.0 gutenberg

A WordPress 5.0 hozza az elmúlt évek legnagyobb változását a WordPressben – ez egy új szerkesztő, Gutenberg néven. Mi is ez pontosan? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár majd?

Mi az a Gutenberg?

A Gutenberg egy új szerkesztő, amely az eddig használt TinyMce szerkesztőt váltja fel. A TinyMce Editor több éve használja a WordPress-t. Gutenberg másképp fog dolgozni. Ahelyett, hogy szövegszerkesztő alapján dolgozna, az ún blokkok. Az egyes blokkok közvetlenül az oldalon szerkeszthetők. Ezután létrehoz egy weboldalt a blokkokból.

gutenberg-plugin

Ha ismeri a webhely létrehozásának ezt a módját, akkor igaza van. Egy blokkszerkesztő , például a Visual Composer vagy a Divi Builder , számos WordPress-sablont használ. A Gutenberg a WordPress 5.0-s verziójától lesz elérhető. Ha hamarabb szeretné kipróbálni, jelenleg pluginként érhető el .

A Gutenberg egy új szerkesztő, amely az eddig használt TinyMce szerkesztőt váltja fel.

A jobb ötlet kedvéért így néz ki a szerkesztővel való munka :

WordPress Gutenberg
WordPress Gutenberg – bemutató

Mit hoz nekünk ez a szerkesztő?

A fejlesztők azt ígérik, hogy megváltoztatják a tartalomkészítési élményt. Célja, hogy átfogó eszköztár segítségével megkönnyítse az oldal létrehozását . Ez a szerkesztő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ne csak cikkeket írjanak, hanem gyakorlatilag oldalt is hozzanak létre. Hozzájárulását különösen a webdesignban kezdők fogják értékelni.

Mi az a blokk?

Azokkal a blokkokkal, amelyekkel ez a szerkesztő dolgozik, lehet oldalelrendezési stílust létrehozni. A blokkon belül úgy lehet szöveggel dolgozni, mint egy szövegszerkesztőben.

A blokkszerkesztőre úgy gondolhat, mint egy Visual Composerre vagy a Divi Builderre , amely több WordPress-sablont használ.

Egyszerűsítse az oldal működését

A Gutenberg leegyszerűsíti a rövid kódokkal, widgetekkel, menükkel, metadobozokkal és sok más formázási és webhelyfunkciók létrehozásával kapcsolatos munkafolyamatot. Mindezek a funkciók blokkként lesznek elérhetők. Számos weboldal formázási funkció lehetséges kódolási ismeretek nélkül.

Blokkok szerkesztése

A szerkesztőben az egyes blokkok egyszerűen szerkeszthetők, és az oldalon a kiválasztott helyre mozgathatók. Egy blokkon belül több eszköztár megjelenítési területe van. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy jobban összpontosítson magának az oldalnak a létrehozására.

Gutenberg videó
Blokkok a szerkesztőben

Az is érdekelhet, hogy hozzáadhat-e YouTube és Vimeo videókat a szerkesztőben. Igen az lesz. Minden hang- és videóbejegyzéshez saját blokkot kell létrehoznia.

Milyen hatással lesz Gutenberg a meglévő oldalakra?

A szerkesztőnek nem szabad megzavarnia egy meglévő WordPress webhelyet. Minden alkatrésze szükségtelen változtatás nélkül átvihető. Támogatja a webhely már meglévő funkcióit. A rövid kódok és meta boxok átviteléhez fokozatosan készülnek olyan eszközök, amelyek ezt lehetővé teszik. Legalább ez az elmélet, meglátjuk mit hoz a gyakorlat 🙂

Rövid kódok és meta dobozok

A rövid kódok továbbra is változtatás nélkül működnek. Ha továbbra is használja őket webhelye létrehozásakor, továbbra is használhatja őket. A Gutenberg új módot kínál ezek létrehozására és előnézetére:

gutenberg-rövid kód
Munka rövid kódokkal

A legtöbb meta doboz változtatás nélkül tovább működik. Egyesek frissítésre szorulnak, mások blokkokká lesznek konvertálva. A szerkesztő támogatja az összes többi általános bejegyzéstípust.

Gutenberg előnyei

A weboldal létrehozásának és szerkesztésének megváltoztatása a következőket eredményezi:

 1. Az oldal egészének közvetlen szerkesztéssel történő létrehozásának új módja lehetővé teszi az egyes összetevők szerkesztésének egyszerűsítését.
 2. Csökkenti a meglévő interfész bonyolultságát azáltal, hogy több interfészt egyesít.
 3. Modernizálja és egyszerűsíti az oldal és összetevői szerkesztését, írását és közzétételét.
 4. Lehetővé teszi a webhely funkciók hozzáadását.
 5. Az intuitív kialakítás megkönnyíti az egyes meglévő funkciókkal való munkát, például a bejegyzések összekapcsolását és a képek hozzáadását.
 6. A blokkok leegyszerűsítik a webhely személyre szabásának folyamatát.
 7. Az oldal általános megjelenésének új nézete új lehetőségeket nyit meg a JavaScript számára.
 8. Lehetővé teszi, hogy egyszerre több ember dolgozzon az egyes szakaszokon.
 9. Számos blokkszerkesztő eszköznek köszönhetően összetett webstruktúra létrehozását teszi lehetővé.

Blokkok szerkesztése

Minden blokk külön-külön szerkeszthető az oldalon. Egyszerre több blokkot is létrehozhat. Válthat a tartalom és a html között is.

Gutenberg menü
Demo szerkesztése

A blokkok könnyen mozgathatók az oldalon. Talán ez a szerkesztő legnagyobb előnye. A mozgatási módszer sokkal pontosabb, mint az oldalkészítés korábbi módja. Az oldal minden lépésében elérhető az élő előnézet az oldal grafikus szerkesztéséhez.

A WordPress Gutenberg további funkciói

Gutenberg logó
Gutenberg logó

Ebben a szerkesztőben lehetőség van beállítani a kategorizálást, címkéket, a bejegyzésrészlet megjelenését és hasonlókat.

A szerkesztővel való munkavégzés nagyon intuitív. Még egy kezdő is megérti. Csak nyomja meg az Enter billentyűt egy blokk hozzáadásához. Képek hozzáadásához, előnézethez stb., görgessen az oldal aljára.

A Másolás és beillesztés funkció, a címsorok formázása és maga a szöveg nagyon jól be van állítva.

A blokkok HTML5 kimenetet használnak.

A felhasználók hátrányai és aggályai

Az új szerkesztő által ígért minden előny ellenére a WordPress felhasználóknak és a közösségnek vannak fenntartásai :

 • Egyes lépések több kattintást igényelnek, mint az eredeti szerkesztő.
 • Maga a menü három oszlopot tartalmaz. Ez megnehezíti egyes funkciók megtalálását.
 • A meta dobozok el vannak rejtve a beállítások alatt.
 • Sok régebbi sablon nem támogatja a HTML5 formátumot.
 • A technológia a fejlesztés során változott. Még mindig nem világos, hogyan fognak működni a beágyazott rövid kódok.
 • Nem teljesen világos, hogyan fognak működni a bővítmények metadobozai. A blokkokhoz való igazításuk nagyon időigényes lesz.
 • A beépülő modulok felhasználói a nem megfelelő fejlesztői dokumentáció miatt panaszkodnak.
 • Az sem világos, hogy a WordPress 5.0 mikor lesz elérhető.
 • A WordPress 5.0 visszafelé kompatibilitási kérdései nem egyértelműek.

Mit hoz még a WordPress 5.0?

Az említett szerkesztőn kívül a WordPress 5.0 további fejlesztéseket is hoz:

Biztonság

A WordPress 5.0 a korábbi verziókhoz hasonlóan a biztonságra helyezi a hangsúlyt, és ezen a területen is hoz frissítéseket. A jobb biztonság érdekében a WordPress SSL-tanúsítvány, erős jelszavak és kéttényezős hitelesítés használatát javasolja.

Front-end szerkesztő

Lehet, hogy már próbálta a Front-end beépülő modult. A WordPress 5.0 tartalmaz egy előtér-szerkesztőt. Ennek köszönhetően közvetlenül az oldalon módosíthatja és szerkesztheti a bejegyzéseket . Hasonló elven működik, mint a Visual Composer, de könnyebben használható. A front-end szerkesztő felgyorsítja a webhely szerkesztési munkáját.

Mobil optimalizálás

A WordPress folyamatosan fejleszti válaszkészségét. Nagy hangsúlyt fektet a mobiltelefonokra való optimalizálásra. A WordPress 5.0 biztosítja, hogy webhelye bármilyen eszközről megtekinthető legyen.

Vágja le az oldal hátterét

A WordPress 5.0 az oldal hátterének megváltoztatását is javítja. Leegyszerűsíti a képkivágási folyamatot. A jelenlegi verzióban törölnie kell, le kell vágnia, újra fel kell töltenie a könyvtárba, majd újra el kell helyeznie az oldalra. A háttérkép cseréjének új módjával ez egy kicsit könnyebb lesz.

Egy szó a végére

Tapasztalatból azt gondolom, hogy a Gutenbergre váltás nem lesz olyan egyszerű , mint ahogy az alkotók bemutatják. Az esetleges átmeneti kellemetlenségek ellenére azonban előrelépésre és innovációra van szükség. Ezért örülök, hogy úgy döntöttek, hogy a lehető leghamarabb új szerkesztőt építenek be a WordPressbe. Érdekes lesz látni, hogy ez a változás hogyan érinti a jelenleg népszerű WordPress-építőket, például a Visual Composert és a Divi Buildert .

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here