Keskeny fókuszú vs. többfunkciós sablonok – előnyei és hátrányai

Kifejtem a területspecifikus (niche) sablonok és a többfunkciós (többcélú) sablonok közötti különbségeket, előnyeiket és hátrányaikat.

Úzko zamerané vs. viacúčelové šablóny - výhody a nevýhody

Szűk fókuszú sablonok

Ezek olyan sablonok , amelyek egy adott területre összpontosítanak , azaz niche-re (az angol niche-ből). Lehetnek például receptekre, utazásokra, nyaralásokra, ingatlanokra, online tanfolyamokra, fotózásra, szállodákra, szállásra stb. összpontosító sablonok. Vannak még sablonok is olyan speciális résekhez, mint a fodrászat, a templomok és az esküvők .

Hol és hogyan keressünk szűk fókuszú témákat

Az ilyen témákat különböző tématárolókban keresheti. Elengedhetetlen, hogy ezek a tárolók rendelkezzenek egy részletes szűrővel , amely szerint szűrheti a kívánt területet. Ezzel a két példával mutatom be:

WordPress.org

A WordPress.org az ingyenes sablonok hivatalos és legnagyobb tárháza . Több mint 7000 sablon található. Így nagyon valószínű, hogy itt is találsz sablonokat a szűken vett területekhez. Kereséskor használhat szűrőt, címkéket vagy magát a keresőmezőt:

wordpress-org-themes-filter
A sablonok szűrése a wordpress.org webhelyen

Témaerdő

A Themeforest a prémium sablonok egyik legnagyobb tárháza nagyon fejlett kategorizálással és szűréssel, így még itt is nagy valószínűséggel találsz egy szűk résnek megfelelő témát.

témaerdő-téma-szűrő
Speciális sablonszűrés a Themeforest -en

Többfunkciós sablonok

A többcélú sablonokat különböző területeken történő használatra tervezték. Általában több tucat előre elkészített demó skint tartalmaznak , amelyeket az alkotók már meghatározott területekhez alakítottak ki. Általában sokkal több beállítást is tartalmaznak, így különböző célokra testreszabhatók.

💡 Tipp: A gyors ⏱ WordPress webért kulcsfontosságú a megfelelő tárhely kiválasztása. A hitelesített minőséget javaslom használni ➡️ Bluehost vagy SiteGround.

Milyen multifunkcionális témákat válasszunk?

Szerintem a Divi és az Avada a legjobb többcélú sablon. Ha többet szeretne megtudni, szűrje le őket a Themeforestben , ahogy fentebb említettem. Miközben az ügyfeleknek dolgoztam, lehetőségem nyílt ezekkel a többfunkciós sablonokkal is dolgozni: The X Theme, Enfold, BeTheme, The7 és Flatsome – ezek mindegyikét használhatónak értékelem.

Használhatja a Hello sablon és az Elementor oldalkészítő kombinációját is többfunkciós témaként. Ezzel a kombinációval gyakorlatilag bármilyen dizájnt elkészíthet, így konkrét résekre pillanthat.

divi demók
Példa a Divi sablon különböző megjelenéseire (demóira).

Különbségek, előnyök és hátrányok

A következő táblázatban megpróbálom elmagyarázni a területspecifikus és a többcélú sablonok közötti különbségeket (és azok előnyeit és hátrányait) :

Szűk fókuszú sablonok Többfunkciós sablonok
Egy adott területre összpontosítanak. Úgy tervezték őket, hogy bármilyen területre illeszthetők legyenek.
Előnyök
+ Kevesebb felesleges dolog – ha a sablon jól meg van csinálva, akkor csak a réshez szükséges elemeket és beállításokat tartalmazza. Szóval minimalistább.
+ Területre szabva – elvégre egy ilyen sablon pontosan a területre van kialakítva, amit egy többfunkciós sablonnal nehezebb elérni.
+ Időt takaríthat meg a beállításkor – mivel általában kevesebb beállítást tartalmaz, mint egy többcélú téma
+ Ár – Egyes többcélú sablonok (mint például a Divi ) egész életen át tartó hozzáféréssel és korlátlanul használhatják a sablont egyszeri díj ellenében. Ez különösen azok számára hasznos, akiknek több webhelyre van szükségük.
+ Időt takaríthat meg az újrafelhasználással – előny azok számára, akik több webhelyet hoznak létre – csak tanuljon meg egy sablonnal dolgozni, és ne kelljen másikat tanulnia.
+ Még több oktatóanyag – több oktatóanyag és fórum található az interneten (mivel ezeket sokkal jobban használják, mint a niche sablonokat).
Hátrányok
– Több hiba – tapasztalataim szerint ezekben a szűk látókörű témákban néha több a hiba, mint a többfunkciós sablonokban, amelyeken egy nagyobb csapat programozó már régóta dolgozik (vigyázat, nem ez a szabály).
– Gyengébb dokumentáció – tapasztalatom szerint gyengébb kidolgozott dokumentációval rendelkeznek, mint egy többfunkciós sablon.
– Támogatási kockázat vége – előfordult velem, hogy a sablon készítői leállították a sablon fejlesztését, frissítését és támogatását (valószínű ok – kevesebb eladás, mint amire számítottak, így nem lesz kifizetődő).
– Több idő a tanulásra – ez nem szabály, de néha tovább tart a szűken vett témákhoz képest, mert a többfunkciós témáknak több lehetősége van.
– Kevesebb testreszabás , mint egy adott sablon.

Melyik típust válasszuk?

A megfelelő típusú sablon kiválasztása a helyzettől függ. Általánosságban elmondható, hogy ha Ön ügynökség, szabadúszó vagy több webhely létrehozását tervező személy, akkor fontolóra veszem, hogy többcélú sablont keres . Ha csak egy weboldalt tervez, akkor egy szűkre szabott sablon jobban megfelel az adott terület követelményeinek.

💡 Do you want a faster ⏱ website? Website speed is important for both visitors and SEO. I got the best results thanks to the WP Rocket plugin, which I highly recommend.
Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here