WordPress Multisite – 15 nagyszerű használati példa

Legyen szó bátortalan (nem) professzionális tervezőről vagy profi szakemberről, biztosan ismeri a WordPress Multisite szót. Lehet, hogy találkozott már több olyan példával, amely a WordPress Multisite segítségével erős közösségi oldalt épít fel.

Mi az a WordPress Multisite?

A WordPress Multisite egy olyan szolgáltatás, amely a WordPress 3.0-val együtt jelent meg. 2010-ben indult, és felváltotta a WordPress MU-t. Ez a funkció lehetővé teszi a nagy bloghálózatok testreszabását.

Ezen a képességen kívül lehetőséget kínál arra, hogy egyetlen tárhelyet biztosítson különböző webhelyekhez egy telepített WordPress-verzión. A teljes webhely WordPress-en fut, de minden blognak más domain neve van.

Hogy jobban megértsd, mondok egy példát. Képzeljen el egy weboldalt, amely e-shopot is tartalmaz. De ez az e-shop nem a webhely horgonya. Ez csak egy része ennek az oldalnak. Egy ilyen webhelynek van főoldala és e-kereskedelmi oldala. Mindkettő egy WordPress-re épül.

Ebben az esetben a Multisite úgy működik, hogy a felhasználót a főoldalról az e-kereskedelmi oldalra (az e-shopra) navigálja anélkül, hogy el kellene hagynia a főoldalt. Az e-shop domain nevének nem kell egyeznie a weboldal fő nevével.

Így működik például a blog.sme.sk. Egy platform, amely egyetlen tárhelyen fut, de minden közreműködőnek saját domain neve van.

multisite

Hol keresse a Wordress Multisite webhelyet?

Bloghálózatok

A multisite-ok elkezdtek jól működni különböző nagyobb közösségek vagy gyakran például egyetemek számára. A multisites lehetővé teszi saját blogok létrehozását több platformon. Az egyetemeken kívül ezt a típusú multisite-ot gyakran használják olyan csoportok körében, amelyek hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, például fotókat, művészetet, technológiát bemutató weboldalak…

Vállalati oldalak, közös domainek

A nagyvállalatoknak és nagyvállalatoknak nagyobb és bonyolultabb weboldalakra van szükségük. Ugyanakkor meg akarják akadályozni, hogy felesleges emberek hozzáférjenek a multisite összes funkciójához. A WordPress így lehetővé teszi, hogy minden egy fedél alatt maradjon, és több belső webhelyet is futtathat hálózati célokra.

Használati példák

Nézzünk konkrét példákat:

1. WordPress.com

wordpress.com

Ez egy kiváló példa. Több millió webhelyet tárol, amelyeket szabadon használhat. A prémium témák és modulok azonban már fizetve vannak.

2. EduBlogs

edublogok

Ez a platform lehetővé teszi az iskolák és oktatók számára, hogy saját blogot hozzanak létre, és több millió webhelyet használjanak egyetlen többhelyes hálózaton keresztül. A felhasználók ingyenesen létrehozhatják blogjukat. Az alapváltozatban a tanárok saját blogokat kezelnek, amelyekhez diákokat is hozzáadhatnak. Ha úgy döntenek, hogy több extra funkciót és opciót szeretnének használni, aktiválnak egy Pro fiókot. 2005 óta az Edublogs több mint 3,3 millió blognak adott otthont. Megfelelő.

3. BBC Amerika

BBC Amerika

Tudtad, hogy a BBC WordPress-en is fut? A BBC által sugárzott műsorok mindegyikének van saját weboldala. Bloghálózatához a Multisitest használja.

4. Courvoisier

kanyarodó

Ha Ön konyakrajongó, valószínűleg hallott már erről a márkáról. A Courvoisier-t több országban értékesítik, és annak érdekében, hogy a márka emelje márkájának színvonalát, minden régióhoz egyedi weboldalt készített. Mindezek a regionális webhelyek egy fedél alatt működnek.

5. New York Times blogok

NYTimes-Blogok

A legendás New York Timest 1851-ben alapították New Yorkban. Ez az egyik legrégebbi amerikai újság. Változtak az idők, és a New York Times már régóta megértette, hogy az internet elkerülése és a papíron maradás nem lenne jó lépés. A New York Timesnak jelenleg több mint 60 blogja van, amelyekhez rendszeresen hozzájárul. Minden blog WordPress-ben van, és mindegyik több webhelyet használ.

6. Reuters Blogok

reuters-blogok

A Reuters egy 1851-ben alapított hírügynökség az Egyesült Királyságban. A New York Times-hoz hasonlóan a Reuters Blogs is online működik az offline mellett. A New York Timeshoz hasonlóan blogjaik is több webhelyet tartalmaznak.

7. Harvard

harvard-blogok

Az Egyesült Államok egyik legjobb magániskolája is rendelkezik blogokkal a WordPress-en. A blogok számos témával foglalkoznak, amelyekhez a tanulóknak lehetőségük van kommentálni egy blogbejegyzés elkészítésével. Bárki, aki rendelkezik a harvard.edu , radcliffe.edu vagy hbs.edu végcímekkel , létrehozhat egy ingyenes blogot, és élvezheti a több helyről történő telepítés minden előnyét.

8. BostInno

bostinoo

A BostInno egy digitális hírügynökség, amely különféle témákról és eseményekről nyújt információkat, amelyek jelenleg Bostonban zajlanak. A weboldal a legnagyobb médiavállalat, a Streetwise Media tulajdona. Az előző példákhoz hasonlóan a BostInno több webhelyet használ, amelyeket más aloldalak működtetnek, például technológiai hírek, életmód, oktatás….

9. Egy út a kerthez

a-way-to-kert

A kerteknek és minden hozzájuk kapcsolódó blognak szentelt blog az egyik legsikeresebb kertészeti blog lett a weben. Ez a blog olyan multisite-ekkel is együttműködik, amelyeken több aloldal is található.

10. Olcsó repülőjegyek

utazási tippek

Repülőjáratokat, szállodákat, különféle üdülési csomagokat kínáló weboldal. Ez az oldal több oldalt használ más rovatok működtetésére, amelyek alapján Ön különféle utazási tippeket, híreket és repülőjáratokat választ.

Következtetés

Egy tárhely, több oldal. Ez a multisite működésének rövid leírása. Az a tény, hogy még a nagy weboldalak is WordPressre épülnek, egyértelműen bizonyítja, hogy a WordPress nem csak kis weboldalakra készült, hanem egy olyan nagy weboldal is működhet rajta, mint amilyet a BBC America említett 🙂

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here