Mi az a WordPress multisite

A többoldalas WordPress telepítés lehet a legjobb barátod, de egyben a legrosszabb ellenséged is. Mikor érdemes használni és mikor kerülni?

Mi az a multisite és mikor illik

A WordPress multiste több (nem) különálló oldal csoportosítása egy WordPress-telepítésen keresztül. Egy tárhely, egy WordPress, több webhely . Az eredeti szándék az volt, hogy lehetővé tegyék olyan blogplatformok létrehozását, ahol minden felhasználónak saját blogja van, saját témájú és tartalommal. Egy rendszer (WordPress) azonban futna a háttérben. Hogy ötlet legyen, elképzelhetjük helyi blogjainkat, pl. blog. sme.sk, amelyen minden felhasználónak saját aldomainje van user.blog.sme.sk. A wordpress.com szolgáltatás hasonlóan működik, ahol minden felhasználó számára elérhető a page.wordpress.com oldal.

Ugyanaz, de más
Ugyanaz, de más… de mégis ugyanaz. Forrás: Giphy.com

 

A második nagyszerű példa az egyetem honlapja. Kívánatos lehet, hogy a teljes webhely egyetlen rendszeren és egyetlen tárhelyről fusson. Ugyanakkor szükséges, hogy minden karnak legyen saját színváltozata a sablonnak, saját tartalma és mondjuk saját adminisztrátorai. Lásd a www.stuba.sk és a kari honlapokat.

A Multisite megoldással életben tartunk egy WordPress-t és annak beépülő moduljait. A frissítéseket egy helyen végezzük, és egyidejűleg egy tárhelyet oldunk meg. Ha minden karnak saját honlapja lenne, minden folyamatot többször kellene végrehajtani. Pontosabban, N-szer (N-nyi helyek).

Aldomainek/könyvtárak, de teljes tartományok is

A hálózati URL-ek a következőket használhatják:

  • aldomainek, pl. A.domena.sk, B.domena.sk
  • könyvtárak, pl. domena.sk/A, domena.sk/B
  • opcionális domainek is domenaA.sk, domenaB.sk

Amikor a multisite nem fér bele

A fenti sorokból azt az érzést kaphatja, hogy a Multisite telepítés megfelelő megoldás az összes oldal kezelésére. Különösen így van ez a tartományleképezési megoldásnál!

Gyakorlati okokból ez a legrosszabb , amit tehet. Minden webhely megosztja a funkcionalitást és a tárhely-kapacitást. Egy téma vagy beépülő modul szerkesztése megváltoztatja a hálózat összes webhelyét, és egy probléma szinte biztosan megoldja azt. Javasoljuk, hogy beépített megoldásokat használjon több webhely kezeléséhez. Tegyük fel, hogy Jetpack Site Management .

A többoldalas telepítés szintén (többnyire) nem alkalmas egy webhelyen belüli tartalom rendezésére. Én személy szerint félretettem egy blogot a cégem weboldaláról, és ez volt az egyik legrosszabb döntés 🙂

Változások a szokásos telepítésekhez képest

Jano régóta részt vesz a WordPress webhelyek hálózatának létrehozásában. Fontos tudni, hogy minden helyszíni telepítés hálózattá alakítható. Ez a folyamat azonban bizonyos mértékig visszafordíthatatlan . Visszafordíthatatlan, mert olyan változások vannak a háttérben, amelyeket nagyon nehéz visszavonni. Az adatbázis szerkezete, az FTP-n lévő fájlok stb. megváltozik. Az adatbázis esetében a bonyolultság valóban nagy. Egy többszintű 100 oldal 816 táblát hoz létre egy adatbázisban, 1000 oldal 8016 táblát. A képlet a következő: (10 + 6 + (N * 8)), ahol N az oldalak száma. A körülbelül 95 millió oldalas WordPress.com körülbelül 296 000 000 táblázatot tartalmaz.

Zmeny v štruktúre súborov pri multisite inštalácii
A változtatások elsősorban a feltöltési mappát érintik. Minden oldalnak saját almappája van. Forrás: wpengine.com .
Zmeny v databáze pri multisite inštalácii WordPress
A Multisite 6 új táblázatot ad hozzá, minden oldal sokkal többet. Forrás: wpengine.com .

A WordPress hálózati telepítése kissé megerőltetőbb a hosting terén. Mindenképpen javaslom a hálózati működést WP-barát tárhelyen. Például a WebSupport játékos játékosan megbirkózik vele. A nagyobb (és meglátogatott) oldalak és hálózatok már a felügyelt megoldásokhoz és saját szerverekhez tartoznak. Helyi vagy globális, mint a wpengine.com .

A legtöbb leggyakrabban használt bővítmény megérti a több webhelyet . Mindenesetre figyelembe kell venni bizonyos különbségeket. Egyes beépülő modulok új beállításokat kapnak a hálózati telepítés új helyein . Az egyik beállítás a hálózati adminisztrációban, a másik egy adott oldal (közhely) adminisztrációjában érhető el. Ez több időt vesz igénybe.

A Yoast SEO beállítása többhelyes telepítésben
Új Yoast SEO beállítások többhelyes telepítésben.

A WordPress hálózati telepítése során a beépülő modulok a teljes hálózaton aktívak/inaktívak. Ezért ha egy e-shopot kell futtatnunk a WooCommerce-en keresztül egy oldalon, akkor a plugin automatikusan elérhető lesz más oldalakon is . Az, hogy kívánatos vagy nem kívánatos, már az Ön igényeitől és preferenciáitól függ.

multisite-aktivacia-pluginu
Beépülő modulok aktiválása több helyről történő telepítésnél

A témák hasonlóak. A beépülő modulokkal ellentétben azonban a hálózaton történő aktiválásuk csak más webhelyeken válik elérhetővé. Az aktiválás már az adott oldal adminisztrátorának a kezében van.

Több helyen történő telepítés esetén azonban mindenképpen gyermektéma használatát javasolnám. A One-click Child Theme beépülő modul segítségével közvetlenül az adminisztráción keresztül hozzon létre gyermektémát minden oldalhoz külön. Ellenkező esetben az egyéni sablon testreszabásai megjelennek a hálózat minden olyan oldalán, amely aktívan használja a témát. Akár kívánatos, akár nem kívánatos, ismét rád bízom.

Az utolsó jelentős változás a felhasználók új szintje. A Multisite egy új legfelső szintű rendszergazdával bővül. Az ezen a szinten lévő felhasználó hozzáféréssel rendelkezik a teljes hálózat kezeléséhez. A rendszeres rendszergazda csak a hálózaton fér hozzá az Ön webhelyéhez.

Prehľad používateľov

Tárhely telepítés

A WebSupport tudásbázisban részletes oktatóanyagot írtam: WordPress multisite hosting . Segítségével telepítheti az összes WordPress többoldalas módot. Még a domain leképezés is.

Érdemes tudni

Ezek a legfontosabb pontok egy WordPress többoldalas webhely telepítésekor. A többi többé-kevésbé ugyanaz, és nem kell komolyan meglepnie.

Próbáltad már a WordPress multisite-ot vagy fordítva, felkeltette az érdeklődésed, és szeretnéd kipróbálni? Kérdéseiteket a hozzászólásokba írjátok fel 😉

 

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here