Hogy van valójában egy otthoni irodával?

Az otthoni munkavégzés lehetősége sok vállalatnál a vállalati kultúra általános részévé vált. 9:00-17:00 között nincs, de rugalmas munkaidő. Komplett tündérmese. De mennyire áll közel egy ilyen elképzelés a valósághoz? És tényleg olyan rózsaszín az egész, mint amilyennek első pillantásra tűnik?

Egyes cégeknél az otthoni irodai alkalmazottaknak még kötelező is van. Az otthoni iroda nemcsak a szabadúszókról szól, ahogy sokan gondolják, hanem a hétköznapi cégeknél vagy nagyvállalatoknál alkalmazott emberekről is. Az alkalmazottak meghatározták az órák számát, amikor kényelmesen dolgoznak otthon, kávézókban, nyugágyakban a kertben, a barlangból vagy egyszerűen onnan, ahol a legjobban érzik magukat.

apple-desk-designer-display-large

Az otthoni iroda szabadságot és saját rugalmas munkaidőbeállításokat biztosít. Másrészt óriási felelősség, önfegyelem és erős akarat kell hozzá. Ha kényelmesen dolgozik otthonában, előfordulhat, hogy nem tud a munkájára koncentrálni, és elválasztani az otthonát az irodától. Ilyenkor például megesik velem, hogy hirtelen olyan dolgokat veszek észre, amiket korábban nem. Azt veszem észre, hogy nincs por a hold polcain, a virágokat is öntözni kell, és kipróbálhatnék egy új körömlakkot. És még nem említettem az állandó édességevést az asztalon lévő tálból, amit a jobb szememmel periférikusan figyelek.
Ezek mind olyan veszélyes elemek, amelyek idegessé tettek az elején, amikor megismertem, hogyan is megy itt-ott az otthoni iroda. Megtörtént velem, hogy az otthonról dolgozott napok alatt kevesebb munkát végeztem, mint eredetileg terveztem. Hé, legalább ki volt takarítva.

Az otthoni munkának számos előnye és hátránya van. Íme a 4 legnagyobb hátránya.

Milyen gyakran szocializálódsz?

Ez persze nem mindenkire vonatkozik, de sokszor megesik, hogy az otthonról dolgozók elvesztik a kapcsolatot a környezetükkel. Ügyeljen arra, hogy az egyetlen kapcsolatfelvétel ne az legyen, amikor elmész kivinni a szemetet vagy vásárolni néhány élelmiszert a lakóházban. Ha a szomszéd véletlenül összetéveszt egy hajléktalannal, aki rendszeresen látogatja a lakóparkodban található szeméttelepeket, ne csodálkozz. Elég lesz, ha lecseréled a flanel ingedet, amiben egész héten otthon rohangáltál és leborotváltad az állad.

Házikészítésű étel? Senki nem akar főzni.

Az otthoni munkavégzés kevesebb járműben töltött időt és reggeli székrekedést jelent munkába menet. Ehelyett több ideje marad egy ilyen házi készítésű reggelire otthonában. És mi a helyzet egy friss ebéddel vagy vacsorával? Csak képzeletben.
A valóság inkább olyan, mint Bridget Jones naplójának kivonatai. Száraz pizza maradványai, chips-csomagolás, margó vagy snickers mindenhol. És ne gondolja, hogy egy darab paprika a kolbászos pizzán zöldségnek számít.
Nem ez a szabály, de az otthonról dolgozók nagyobb valószínűséggel híznak. A mozgás nagyon fontos, és ha otthonról dolgozol, ügyelj arra, hogy eleget mozogj. A hűtőszekrényből a fürdőszobába az íróasztalba való átmenet nem számít.

Munka vs. itthon

Fontos, hogy el lehessen választani a háztartást az irodától. Nem teljesen jó, ha felébredsz, és az első dolog, amit meglátsz, ami érdekel, az a laptop és a befejezetlen feladatok, amiket tegnap járt le.
Hozzon létre egy munkasarkot, amely ideális menedék lesz a munkahelyén. Nem mindenkinek van külön helyisége a munkához. Ha akarja, minden lehetséges, és kialakíthatja a dolgozósarkot egy kis egyszobás helyiségben. A berendezésnél ügyeljen a funkcionalitásra, de ne feledkezzen meg a stílusról sem. És ha elfogy a kétségbeesés, hozzon létre egy „hírességek falát”, ahol különféle motivációs idézeteket vagy eddigi sikereit helyezi el. Biztosan újra meg fog rúgni.

A munka hatékonysága kérdéses

Ügyeljen arra, hogy pontosan legyen ideje dolgozni, és csak koncentráljon rá. Ne terelje el a figyelmét más dolgok. A köhögés a Facebookon, a WhatsApp-on és az Instagramon szintén nem ellenőriz napi 2336267x. Mindezekkel a dolgokkal csak időt veszítesz, és a végén sokkal később lépsz fel, és többet teszel, mint egy átlagos alkalmazott, aki bizonyos órákat az irodában tölt. Ne feledje, hogy az internet nagyon jó szolga, de rossz úr. Az idővonal ártatlan görgetésével kezdődik a Facebookon, és hirtelen azon kapod magad, hogy értelmetlen PR-cikkeket olvasol. Szükséged van rá?
Hatékonyan dolgozzon. Nekem személy szerint bevált a pomodoro technika .

Különféle véleményekkel találkozom a home office témában. Nem mindegyik pozitív. Meghallgatom azokat az embereket, akiknek az otthoni irodával kapcsolatos nézetei tele vannak bizalmatlansággal és kérdésekkel. Mindenki a maga módján magyarázza el otthoni irodáját.

homeoffice

Valami más illik mindannyiunkhoz. Valaki már nem tud mást, csak egy otthoni irodát, másnak pedig nem okoz gondot, hogy akár a városon át is utazzon dolgozni.

Ahogy az elején írtam, az otthoni munkavégzésnél fontos a rendszer és a fegyelem. Ha erős akaratod és rendszered van, akkor ezeket a problémákat biztosan elkerülöd 🙂

Milyen típusú munka illik hozzád? 🙂 Írjátok meg nekünk a hozzászólóknak 🙂

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here