Domain regisztráció: Hogyan vásárolhatok domaint?

Regisztrálnia kell egy domaint webhelyéhez, de nem tudja, hogyan?

A domain regisztráció nem egy bonyolult dolog – másrészt rejt néhány dolgot, amit érdemes megfontolni a tényleges regisztráció megkezdése előtt.

domain regisztráció

Ebben a cikkben részletesen végigjárjuk a domain regisztrációt lépésről lépésre, valamint azokat a lehetséges buktatókat, amelyek a regisztráció során kísérhetnek.

Miért érdemes domaint regisztrálni?

Röviden, a domain az a név, amelyen az emberek megtalálhatják Önt az interneten (pl. ” wp.sk „) – akár közvetlenül a böngészőből, akár a Google keresőmotorján keresztül, vagy más módon megadja a domainjét.

Tehát, ha saját webhelyet szeretne indítani, nem nélkülözheti domaint.

Mint ilyen, a domain a webhelye, a márkája nevét, vagy röviden azt jelenti, hogy mit szeretne megjeleníteni az embereknek az oldalakon.

Bár nem mindig ez a szabály, gyakorlatilag bármilyen kereskedelmi vagy személyes célra szüksége van egy domainre (pl. bloghoz , e-shophoz , személyes webhelyhez stb.).

Ahhoz, hogy „tulajdonos” legyen egy domain, regisztrálnia kell egy domain rendszergazdánál vagy regisztrátornál.

Más szóval: ki kell választania, ellenőriznie kell a rendelkezésre állását, és fizetnie kell érte .

💡 Tipp: Ha teljesen kezdő vagy a domainek világában (vagy nem vagy teljesen biztos a domain működésében), javaslom, hogy olvasd el cikkemet: Mi az a domain (és hogyan kell regisztrálni) , ahol mindent megtudhatsz a domain alapvető információi, összetétele, valamint a regisztráció elve.

Hogyan lehet domaint regisztrálni?

A domain regisztrációja nem magfizika, de ismernie kell néhány lépést, amelyet meg kell tennie a regisztrációhoz.

Elvileg 4 alapvető lépést kell követnie – ezek a következők:

 1. Domain kiválasztása
 2. Domain elérhetőségének ellenőrzése
 3. Regisztrátor kiválasztása
 4. Domain regisztráció

Nézzük meg ezeket a pontokat egy kicsit közelebbről.

1. Válasszon egy domaint

Először is nagyon alaposan át kell gondolnia, hogy mi legyen a domain neve, és milyen végződése legyen (pl. „ .sk ”, „ .com ” stb.).

A név kitalálásakor egy egyszerű ötletbörzével kezdheti – egyszóval gondoljon olyan szavakra (vagy keressen rá), amelyek jól leírhatják webhelye, márkája vagy egyszerűen az oldalain megjelenítendő tartalmat.

A név létrehozása azonban nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik – mindenképp érdemes több fontos dolgot figyelembe venni a kiválasztásakor, mint pl.

 • Egyszerűség – a név ne legyen feleslegesen hosszú vagy olvashatatlan, mivel fontos, hogy az oldalaira látogatók emlékezzenek a weboldal nevére.
 • KulcsszavakSEO szempontból ajánlatos, hogy a domained tartalmazzon egy fontos kulcsszót, aminek köszönhetően növelheted a Google keresőjében a magas pozíciók esélyét (pl. ha van egy fitneszeszközöket kínáló e-shop, akkor mindenképpen vegye figyelembe az olyan kulcsszavakat, mint a ” fitnesz „, ” edzés ” stb.).
 • Eredetiség – hacsak nem eredeti ötlettel tervez weboldalt indítani, nagy a valószínűsége annak, hogy az emberek már korábban kitaláltak különböző domain neveket. Emiatt ügyeljen arra, hogy a név többféle változatával álljon elő, és próbáljon kitűnni más webhelyek közül.

💡 Tipp: Ha nem vagy teljesen biztos benne, hogy mi legyen a domain neved, mindenképpen olvasd el cikkemet: 63 tipp a legjobb domain név kiválasztásához egy weboldalhoz , ahol sok hasznos tanácsot fogsz megtudni a domain létrehozásával kapcsolatban .

A néven kívül figyelembe kell vennie a végződést – a domain 1. szintjét -, amely alatt a webhelye található (például ” .sk „, ” .cz ” stb.).

Ha egy weboldal létrehozását tervezi, mondjuk, pusztán szlovák látogatók számára, akkor mindenképpen fontolja meg a „ .sk ” végződést.

Ha viszont a szlováknál szélesebb közönséget szeretnél elérni, akkor a végződések, mint pl A „ .com ” jobb alternatíva lehet az Ön számára.

A végződés kiválasztásakor azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek jelentősen befolyásolhatják a domain végső árát (pl. az olyan végződések, mint a ” .sk „, ” .cz „, ” .de ” stb., általában valamivel drágábbak, mint az általános domainek).

Ha már legalább néhány név készen áll a domainhez, folytathatja a következő lépéssel – a domain ellenőrzésével.

2. Ellenőrizze a tartomány elérhetőségét

A domain elérhetőségének ellenőrzése az egyik legfontosabb lépés a regisztráció előtt – ha valaki már birtokolja az Ön domainnevét, egyszerűen nem fogja tudni regisztrálni saját magának.

Maga a domain ellenőrzési folyamat nagyon egyszerű – ha csak azt kell megtudnia, hogy a domain szabad-e, akkor lépjen bármelyik regisztrátor oldalára (pl. Websupport ), írja be a teljes domain nevét a keresőbe, és a rendszer azonnal megmutatja, hogy a domain ingyenes-e vagy sem:

Webtámogatás – domain ellenőrzés – példa

💡 Tipp: Ha többet szeretne megtudni arról, hogy pontosan mi is az ingyenes domain (és hogyan ellenőrizheti az elérhetőségét), azt javaslom, hogy olvassa el cikkemet: Ingyenes domainek: Hogyan ellenőrizhető egy domain elérhetősége?

Mi a teendő, ha a domain már foglalt?

Ha azt tapasztalja, hogy domainje már foglalt, gyakorlatilag két lehetőség közül választhat:

 • Válasszon új nevet a domainnek (és próbálja meg újra ellenőrizni)
 • Keresse meg a domain jelenlegi tulajdonosát (és próbálja meg tőlük megvásárolni)

A domain tulajdonosának megtalálása is nagyon egyszerű folyamat. Csak lépjen a who.is webhelyre (vagy valamelyik tartománykezelő oldalaira, mint pl SK-NIC az.sk ” domainekhez vagy CZ-NIC a ” .cz ” végződésekhez), írja be domainje nevét a keresőbe, és a rendszer azonnal megjeleníti az összes szükséges információt a tulajdonosáról a műszaki állapotával együtt:

who.is - domain tulajdonjogának ellenőrzése - példa

💡 Tipp: Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan lehet megtudni a domain tulajdonosát, ki vagy mi a domain adminisztrátora és regisztrátora, feltétlenül olvasd el cikkemet: Domaintulajdonos: Hogyan lehet megtudni, hogy kié a domain?

Ha megtalálja a tulajdonos elérhetőségét, megpróbálhatja felvenni vele a kapcsolatot, és megbeszélheti az adott domain megvásárlásának árát.

Ebben az esetben azonban fontos belátni, hogy a domain ára valóban drága lehet. A népszerű domain nevek gyakran több száztól több ezer euróig terjednek.

Például – az ” internet.com ” nevű domain 2009-ben elérte a 18 millió dollárt.

Persze nem minden domainben vannak ilyen szédületes összegek, sokszor találkozhat az ún „domaingyűjtők”, akik nagy mennyiségben vásárolnak és adnak el domaineket.

Az ilyen domainek ára tíztől több száz euróig terjedhet (az adott domain jövedelmezőségétől függően).

Egy másik lehetőség, hogy megvárjuk, amíg az adott domain úgymond „lejár” – ill amikor a domain tulajdonosa nem fizet a tulajdonjog megújításáért.

Így egyszerűen regisztrálhat lejárt domaineket a nevére, és használhatja fel saját céljaira.

💡 Tipp: Egy domain igazolásakor semmiképpen sem szabad elfelejteni a korábbi történetét sem. A domain előzményei jelentősen befolyásolhatják, hogy a Google keresőjében a legfelső pozíciókban fog megjelenni, vagy éppen ellenkezőleg, egyáltalán nem.

A régebben már használt domainek alatt kiváló tartalmak helyezkedhettek el, ami SEO szempontból jövedelmező volt, vagy fordítva – egy adott domainnel rendelkező weboldalt a Google keresője megbüntethet a rossz tartalomért.

Emiatt ajánlott megnézni, hogy az adott domain valójában milyen tartalmat jelenített meg korábban. A régi tartalmakat megtekintheti az archive.org webhelyen.

3. Válasszon regisztrátort (a szolgáltatásokkal együtt)

Feltételezve, hogy már kiválasztott egy domaint, és úgy találta, hogy az ingyenes, ideje elkezdeni a következő lépést – a regisztrátor kiválasztását.

Jelenleg nagyszámú regisztrátor létezik – ezek olyan cégek, amelyek bizonyos időtartamra (általában 1 vagy több évre) bérelhetnek Önnek egy domaint.

Regisztrátor kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell vennie, például:

Ár az anyakönyvvezetőnél

Minden regisztrátornál kissé eltérő (de nagy) árkülönbségekkel találkozhat.

Ezt az összeget több tényező is befolyásolja (pl. kap-e tárhelyet a domainnel, vagy más szolgáltatásokat vehet igénybe).

Emiatt először nézzen meg több népszerű domain regisztrátort, és hasonlítsa össze egy adott domain árait.

Tárhely

Ha olyan domaint talált, amely ingyenes és megfizethető, vegye figyelembe más dolgokat is, amelyekre szüksége lesz webhelye üzembe helyezéséhez – ilyen például a tárhely .

Röviden, a tárhely egy olyan szerver, amely helyet kínál az Ön webhelyének – ez egy tárhely, ahol az internetről származó összes adata elhelyezkedik.

A regisztrátorok gyakran kínálnak a domainek mellett előnyös tárhely-csomagokat is, amelyeket Ön felhasználhat saját magának.

💡 Tipp: Ha nem tudja eldönteni, hogy melyik tárhely lenne a megfelelő az Ön számára, javaslom, hogy olvassa el átfogó ismertetőmet: Hogyan válasszuk ki a legjobb tárhelyet (nem csak WordPresshez) , ahol a legtöbbet megtekintheti népszerű hosting szolgáltatások, és hasonlítsa össze előnyeit és hátrányait.

Szerkesztői rendszer

A domain és a hosting szolgáltatások ára mellett semmiképpen sem szabad megfeledkezni a szerkesztő rendszerről – a platformról, ahol weboldalait létrehozza és kezeli.

Az olyan domain regisztrátorok, mint a Websupport , a domainek mellett magas színvonalú tárhelyszolgáltatást és CMS telepítést (pl. WordPress ) kínálnak, aminek köszönhetően gyakorlatilag semmit sem kell tenned – a rendelés kifizetése után egyszerűen elkezdheted álmaid weboldalát elkészíteni.

4. Regisztrálja a domaint

A domain sikeres birtoklásának utolsó lépése maga a domain regisztráció.

A domain regisztráció nagyon egyszerű, ha olyan regisztrátorral szeretné megtenni, mint a Websupport , mindössze annyit kell tennie, hogy:

 1. Ellenőrizze a domain elérhetőségét, és kattintson a kosárra
 2. Töltse ki a szükséges adatokat, és fizesse ki a domain vásárlását (esetleg tárhely és CMS szolgáltatásokért is)

A domain fizetését tetszőleges időtartamra (pl. 1 évre vagy több évre) beállíthatja.

A rendelés kifizetése után a domain az Öné lesz (általában a teljes fizetési és domain-kiosztási folyamat maximum 24 órán belül megtörténik).

Ezen a ponton semmi sem állhat az útjába, és végre elkezdheti az álmai domain alatti oldalak létrehozását és kezelését.

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here