Mi az a tárhely és domain (ha mire van szükségünk)?

Tárhely és domain – két elválaszthatatlan dolog, amire egyszerűen szükséged van egy weboldal létezéséhez.

Mindkét komponens meglehetősen összetett téma, amelyekről órákig lehetne beszélni.

domain és tárhely

Ez esetben viszont egy nagyon egyszerű (de részletes) cikket készítettem Nektek arról, hogyan működik a hosting és a domain, mire való, és kitől érdemes bérelni (kedvező áron).

Mi az a hosting és hogyan működik?

A tárhely egy dedikált hely a szerveren, amely webhelyek tárolására szolgál.

Minden weboldalnak léteznie kell valahol – hacsak az oldalt nem tárolják valahol, nem az a célja, hogy a felhasználó számára megjelenjen az interneten.

A szerver kifejezés alatt elképzelhető egy hatalmas tárhely mappákkal (vagy tárhelyekkel), amelyben igény szerint különféle fájlok tárolhatók.

A hosting tehát egy olyan helyként (vagy mappaként a szerveren) szolgál, amelyet Ön vezérelhet és kézben tarthat, és ahonnan a webhelyek megjeleníthetők számítógépen vagy mobiltelefonon egy böngészőn keresztül (például Chrome, Firefox, Opera, stb.).

Ezt a helyet általában a hosting cégek biztosítják, amelyek (bizonyos havi vagy éves díj ellenében) lefoglalhatnak neked helyet a szervereiken, amit aztán felhasználhatsz saját céljaidra.

A tárhelynek számos gyakorlati felhasználása van, például:

 • Hely weboldalak számára: minden fájl, szöveg, kép, videó, pdf stb. tárolják (és ezt követően a felhasználók betöltik az interneten) egy tárhelyszerveren.
 • Hely egy e-mail fiók számára: a tárhelyet személyes vagy céges levelei tárolására is használják.
 • Tárhely adatbázisok számára – bizonyos esetekben (például a MySQL-ben) nagy adatbázisokkal rendelkező, összetett CMS-platformok tárhelyét is használhatja.

A tárhely mérete (vagy férőhelye) függ az Ön igényeitől, az ártól és természetesen a szolgáltató lehetőségeitől.


💡 Megjegyzés: A gyakorlatban a ” tárhely ” kifejezésen kívül találkozhat a ” webtárhely ” kifejezéssel is.

Ezt a két kifejezést gyakran szinonimákként használják, vagy a ” webhosting ” szót a tárhely egyik típusának tekintik.

A hosting típusok több típusra oszthatók (amelyeket különböző célokra használhat):

 • Webtárhely – Általában azt a helyet értjük, ahol a weboldalak találhatók.
 • Virtuális szerver (vagy VPS) – Ez egy virtuális tér, amely szerverként viselkedik, de egy valódi, fizikai szerver dedikált helyén található.
 • Megosztott tárhely – Ez egy hely (vagy mappa) a szerveren, amelynek erőforrásait nemcsak Ön, hanem más felhasználók is használják saját céljaikra.
 • Dedikált tárhely – Ez egy olyan hely a szerveren, amelynek erőforrásai csak Önhöz tartoznak, és amelyet nem oszt meg más felhasználókkal.

Mi az a domain és mire való?

A domain annak a weboldalnak a neve, amellyel a felhasználók (böngészővel) felkereshetik a tárhelyen a kiválasztott helyet és letölthetik annak tartalmát (vagy weboldalát) eszközükre.

A világ minden tárhelyet biztosító szerveréhez hozzárendelnek egy meghatározott IP-címet, amely számokból áll (pl. 197.155.222.328 ).

Ennek a címnek köszönhetően így meg lehet találni azt a szervert, amelyen az Ön weboldala található, és betöltheti annak tartalmát.

A mindennapi életben azonban az IP-címek megjegyezhetetlenek a normál internetes felhasználók számára – ezért helyettük konkrét és egyedi domain neveket használnak, amelyek sokkal egyszerűbbek és olvashatóbbak (pl. ” wp.sk „).


💡 Megjegyzés: A domain mint olyan 3 szintre osztható:

 • 1. szint – ez a végződés, amely a tartomány végén található (pl. „ .sk ”, „ .cz ”, „ .com ” stb.)
 • 2. szint – egy adott domain név, amellyel a felhasználók jobban emlékeznek Önre (pl. ” wp „, ” facebook „, ” google ” stb.).
 • 3. szint – az ún „aldomain” a tartomány elején, amelyet bizonyos esetekben oldalakhoz vagy e-mail címekhez használnak (pl. az ” admin.wp.sk ” domainhez van egy ” admin ” rész. ” aldomain.).

A tárhely és a domain elválaszthatatlan összetevői a weboldalak internetes megjelenítésének teljes folyamatának.

Az oldal betöltési folyamata a felhasználó számára körülbelül a következő:

 1. A felhasználó beírja a domain nevet a böngészőjébe.
 2. A böngésző felismeri a szerver IP-címét, amely a domain mögött rejtőzik.
 3. A böngésző ekkor felveszi a kapcsolatot a megadott címen a szerverrel, és „lekérdezi” a tartalmat (weboldalt) a megjelenítéshez.
 4. A szerver ellenőrzi, hogy az adott tartalom ott van-e, és átadja a böngészőnek.
 5. A böngésző megjeleníti a tartalmat a felhasználónak az eszközén.

Egy domain, valamint a tárhely (általában) egy szolgáltatótól bérelhető bizonyos díj ellenében.

A tárhely és a domain ára számos tényezőtől függ, például:

 • Tárhely mérete és sebessége
 • A domain jövedelmezősége és elérhetősége
 • A szerver műszaki kompatibilitása
 • … és sok más tényező

Hogyan válasszuk ki a megfelelő webtárhelyet és domaint?

Az, hogy melyik domaint és tárhelyet válassza, a webhely jellegétől, valamint attól függ, hogy miért szeretné beállítani.

Például, ha még teljesen kezdő vagy, és csak egy webhely létrehozásával és kezelésével, vagy egy kis blog létrehozásával szeretne próbálkozni, kipróbálhatja az ingyenes tárhelyet egy általános domainnel együtt, ami nem biztos, hogy a legjobb, de elég. hogy kezdjem vele.

💡 Tipp: Ha csak egyszerű olcsó tárhelyre van szüksége, akkor elolvashatja cikkem: Ingyenes webtárhely: Mikor érdemes (és mikor nem)?

Ha viszont például egy komoly e-shop létrehozását tervezi, és az interneten szeretne üzletet kezdeni, akkor több fontos szempontot is figyelembe kell vennie (és külön kell fizetnie a tárhelyért és a domainért):

1. Tárhely mérete és betöltési sebessége – A webhelye tárolására szolgáló szerver mérete és sebessége talán az egyik legfontosabb dolog, amelyet figyelembe kell vennie.
Ha nagy mennyiségű terméket tartalmazó e-shop létrehozását tervezi, akkor válasszon egyet a tárhelyszolgáltatók közül, amely stabil sebességet és kellően nagy tárhelyet biztosít Önnek.

2. Technikai támogatás – Tárhely és szolgáltató kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy bármilyen technikai probléma esetén a technikai támogatás tudjon segíteni, és ne maradjon teljesen egyedül.

3. CMS- kompatibilitás – az ingyenes tárhelyhez képest a fizetős tárhely biztosíthatja, hogy a CMS-je (pl. WordPress ) zökkenőmentesen működjön a szerveren, ill. hogy akár a tárhelyre is telepíthető legyen.

4. SSL tanúsítvány – biztonsági (és SEO ) szempontból mindenképpen rendelkeznie kell egy SSL-tanúsítvánnyal a weboldalához a tárhelyszolgáltatótól.

5. A domain elérhetősége és gyors biztosítása – az ingyenes tárhelyszolgáltatók általában csak egy általános domain nevet rendelnek hozzá (például „ 123random.nazov.net ”).
Ezért fontolja meg, nem lenne-e jobb, ha fizetős tárhely- és domainszolgáltatóra vált, és válasszon egy tetszőleges domaint.

💡 Tipp: Nem tudja, hogyan válassza ki a megfelelő domaint? Ebben az esetben feltétlenül olvassa el cikkem 63 tippjét, hogyan válassza ki a legjobb domain nevet egy webhely számára .

Most pedig vessünk egy pillantást néhány népszerű (és megbízható) tárhely- és domainszolgáltatóra.

Webes támogatás

A Websupport az egyik legnagyobb domain regisztrátor és tárhelyszolgáltató Szlovákiában és Csehországban.

Ez a több mint 20 éve a piacon működő óriás több száz végződésű domaint biztosít, aminek köszönhetően ellenőrizheti az ingyenes domaineket és kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbbet.

A webtárhely részeként a Websupport megbízható, nagy teljesítményű és elegendő tárhelyet biztosít a webhelyéhez.

A szabványos hosting szolgáltatásokon kívül a Websupport extra szolgáltatásokat is nyújt, mint például:

 • E-mail postafiók – A rendelés kifizetése után azonnal rendelkezésre állhat egy e-mail címe, amelyet bármilyen eszközön használhat.
 • SSL-tanúsítvány – A Webtámogatás segítségével lehetősége van kiválasztani a biztonság szempontjából legmegfelelőbb tanúsítványt
 • EasySEO – Az online marketing részeként a Websupport EasySEO eszközét is használhatja oldalai pozíciójának javítására a Google keresőmotorjában.
 • Kiváló ügyfélszolgálat – Bármilyen probléma esetén lehetősége van felvenni a kapcsolatot a technikai támogatással, amely reggeltől estig elérhető a hét 7 napján.

💡 Tipp: Ha felkeltette érdeklődését ez a szolgáltató, és szeretne többet megtudni róla, olvassa el cikkemet: WebSupport – a leggyakrabban használt tárhely Szlovákiában (Review) .

Webglobe Yegon

A Webglobe Yegon 2014-ben jött létre a Webglobe és a Yegon egyesülésével, és több mint 20 000 szlovákiai ügyfélnek nyújtja kiváló szolgáltatásait.

Ez a tárhely- és domainszolgáltató hihetetlenül sok érdekes szolgáltatást rejt magában, mint például:

 • Tárhelykezelés – Intuitív WY Panel, FTP migrátor, Smallbox és Bigbox kiegészítő szolgáltatások stb.
 • E-mail – Korlátlan számú e-mail fiók.
 • Weboldal létrehozásához és kezeléséhez szükséges eszközök – WordPress, Prestashop, Opencard stb.
 • Biztonsági elemek – SSL tanúsítványok, Git hozzáférés, adatmentés stb.

💡 Tipp: Erről a tárhelyszolgáltatóról és a domainekről a következő cikkben olvashat: Webglobe hosting bemutatása – Yegon (WY.sk) .

Bluehost

A Bluehost a tárhely és a tartományok szakértője, különösen a WordPress platformon futó webhelyek esetében.

Az előre telepített WordPress mellett a tárhelyszolgáltatással együtt különféle típusú hosting szolgáltatásokat is nyújthat Önnek, mint például:

A Bluehost többek között a com, .tech, .org, .net stb. végű domainek szolgáltatója is.

💡 Tipp: Arról, hogy mit rejt ez a szolgáltató, a következő oldalon találhat további információt: Bluehost – a WordPress közösség által ajánlott tárhely (értékelés)

Wedos

A Wedos a fent említett szolgáltatókhoz hasonlóan jó minőségű webtárhelyet és domaineket kínál elfogadható áron.

Árcsomagjaival ez a cég minden típusú gazdasági társaságot lefed – a magánszemélyektől a nagyobb cégeken át a hatalmas konglomerátumokig.

A Wedos amellett, hogy domaint és helyet bérel egy weboldal számára, kiváló ügyfélszolgálattal is büszkélkedhet, amely gyakorlatilag a nap 24 órájában az Ön rendelkezésére áll.

💡 Tipp: A Wedos szolgáltatóval kapcsolatos további információkért olvassa el cikkemet: WEDOS – a legkelendőbb tárhely a Cseh Köztársaságban (Áttekintés) .

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here