Weboldal indítása: a legfontosabb, amire gondolni kell

A weboldal készítés ma már nem tudomány, mert már nincs szükség HTML , CSS vagy valamilyen programozási nyelv ismeretére .

A cikk szerzője Miroslav Beňo SEO szakértő . Egyúttal szeretném megköszönni neki, hogy ebben a vendégposztban megosztotta velünk tapasztalatait.

Weboldal indítása: a legfontosabb, amire gondolni kell

A WordPress segítségével gyorsan létrehozhat egy igazán jó webhelyet vagy blogot . Nem kell mást tenned, mint találni egy megfelelő WordPress sablont, amit szintén ingyen birtokolhatsz, vagy használhatsz egy nehezebb kalibert Divi vagy Avada sablonok formájában, amivel többet kattinthatsz a weben, mint amennyit szeretnél.

Csak bonyolultabb dolgok esetén lenne szükség minőségi programozóra.

Más szóval, ma már szó szerint percek alatt online lehet saját webhelyével . Ez azonban nem jelenti azt, hogy a weboldal betölti a célját.

Ha csak egy webhelyet szeretne létrehozni, akkor nem kell elolvasnia ezt a cikket.

De ha komolyan gondolja saját webhelyét vagy blogját , nagy tervei vannak vele, és potenciálisan affiliate marketing révén szeretné eladni vagy bevételt szerezni belőle.

Ezen kívül néhány lényeges dolgot érdemes mielőbb megoldani, másokat pedig elhalaszthatsz a kezdés utánra. Sajnos a legtöbb ember az elején azzal foglalkozik, ami az elején egyáltalán nem számít, és csak akkor jut el a lényeges dolgokhoz, amikor már túl késő.

Tehát annak érdekében, hogy növelje esélyeit egy sikeres weboldal elkészítésére, és erőfeszítései ne legyenek hiábavalók, itt van számotokra a legfontosabb, amire érdemes odafigyelni .

A legfontosabb dolog

Még mielőtt elkezdesz egy webhelyet, valami egészen más fontos, mint az, hogy hogyan fog kinézni az oldalad, hol fog futni a tárhelyed, vagy hogy kinél regisztrálod a domainedet.

A legfontosabb dolog annak megállapítása, hogy az a terület, ahol működni kíván, képes-e nagy és célzott forgalmat fogadni (legalább 10 000+ havonta) . Szlovákia nagyon kicsi piac , ezért nincsenek olyan lehetőségek, mint Amerika, Kína, Nagy-Britannia vagy Németország.

Múltkor láttam egy hirdetést egy amerikairól, aki kosárlabdapályákat árul, és megtanítja az embereket, hogyan kell játszani. Nagyon kétlem, hogy Szlovákiában egy ilyen dologban meg lehetne keresni akár egy alap megélhetést is.

Ezzel szemben az örök területek, mint pl.

 • gyakorlat
 • táplálás
 • receptek
 • Egészség
 • kapcsolatok
 • pénzügy
 • motiváció
 • utazás
 • divat
 • életmód
 • szépség
 • stb.

… Szlovákiában is megfelelőek , mert lehetőséged van valóban több tíz, ha nem százezer embert elérni velük.

Két egyszerű módszerrel ellenőrizheti az elérni kívánt közönség potenciális méretét :

 1. Az első az, hogy a Kulcsszótervező segítségével megtalálja a kulcsszavas kereséseket a Google-on .
 2. A második az , hogy megtudja, mekkora közönség érhető el a Facebookon történő hirdetésekkel, különböző érdeklődési körök megcélzásával.

Ha egy adott területen az összes Google keresés meghaladja a 10 ezret, vagy 100 000 embert tudsz elérni a Facebookon, akkor nagyobb esélyed van a sikerre, mintha új területre mennél, ami jelenleg senkit sem érdekel.

Webhely / domain név

A webhely és a domain neve elkíséri és bemutatja Önt. Bár bármikor megváltoztathatja, azt javaslom, hogy kezdettől fogva gondolkodjon hosszú távon, hogy később elkerülje a sok komplikációt .

A legideálisabb, ha olyan nevet találunk ki, amely „márkás” . Noha kezdetben nem kell nagy kampányt terveznie vagy erős márkát építenie, a márkanévvel kitűnhet a tömegből, és jobban megismerheti webhelyét, mint a domain kulcsszavai.

A jó nevek megszerzésének folyamata viszonylag egyszerű, és egyetlen hátránya van: hosszadalmas, mert a jó ötletek nem várnak:

 1. írja le az összes szót, amely a területéhez kapcsolódik , azokat az érzelmeket, amelyeket szeretne kiváltani az emberekben, azokat a szavakat, amelyek kifejezik a látásmódját, stb.
 2. szavakat vagy részeiket kombinálni és adaptálni

Nemrég például létrehoztam két blogot a fitnessrevolution.sk és a fitadvisor.sk gyakorlatokról ugyanazzal az eljárással (ez még a létrehozási fázisban van).

Ajánlott olvasmány:
63 tipp, hogyan válasszunk domain nevet egy webhelyhez
Hogyan járjunk el a lehető legjobb domain kiválasztásában a cég számára

Webes megoldás kiválasztása

Weboldalt háromféleképpen hozhat létre:

 1. testreszabhatja
 2. „dobozos” megoldást fogsz használni
 3. valamilyen CMS – tartalomkezelő rendszert használ

Nagyon előnyös egy személyre szabott weboldal, mert ebben az esetben szinte bármit megtervezhet, és a programozó kódolja helyetted. Egy ilyen megoldás azonban nagyon költséges, mert nem csak a programozót kell fizetni, hanem a grafikát is, amit a weboldalnak meg kell terveznie az Ön számára.

Ma már számos eszköz (ún. dobozos megoldások) áll rendelkezésre a programozási ismeretek nélküli weboldal létrehozásához , hogy a hétköznapi felhasználók számára gondot okoz, hogy valamit válasszanak: Webnode , Wix , Blogger

De az a problémájuk, hogy nagymértékben korlátozzák, hogy mit tehetsz.

Ezért az esetek 99%-ában a legjobb a WordPress CMS-t választani. A WordPress használatának annyi előnye van, hogy más platformok egyáltalán nem jönnek be, és távolról sem engednek annyi dolgot elvégezni, amennyire a későbbiekben szüksége lehet.

Ezenkívül egy tapasztalt programozó gyakorlatilag bármilyen funkciót vagy beépülő modult beprogramozhat az Ön számára . A dobozos megoldásoknál általában nincs meg ez a luxus, és csak az általuk kínált lehetőségekre korlátozódik. Ami a beépülő modulokat illeti, sok közülük ingyenesen elérhető, így Ön bármikor hozzáadhat számos funkciót.

Webtárhely kiválasztása

Van ilyen bölcsesség – amennyit hajlandó vagy beletenni valamibe, annyi és még több jut vissza hozzád.

Persze a való világban valami működik, valami nem. Röviden, ez a helyzet, és ezt figyelembe kell venni. Ugyanakkor azt is be kell látnia, hogy ha nem tesz bele semmit, és csak a leggyorsabb és legolcsóbb módszereket próbálja megtalálni, az befolyásolja a minőséget, és az eredmény több mint rossz lesz.

Ezt főleg azért említem, mert Szlovákiában sokan hajlamosak mindenen spórolni, még a webtárhelyen is . Nem azt mondom, hogy azonnal szüksége van egy saját virtuális szerverre, de semmiképpen ne fusson olcsó tárhelyen néhány tíz centért vagy cseh koronáért. Még ingyenes tárhelyen sem. Nem a minőség az, aki egyáltalán nem mondja meg a technikai paramétereket, hogy egy szép modern oldalt szigorítson.

Körülbelül havi két eurótól igazán jó tárhelyet biztosíthat egy webhely üzemeltetésének kezdeti szakaszában, ami valóban nem sok.

Nem számít, kitől választja a tárhelyet, annak legalább az alapvető műszaki paramétereknek meg kell felelnie, mint például:

 • gyors szerverválasz a gyors oldalbetöltésért
 • Szlovákiában található adatközpont, mert az oldal lassabban tölthet be egy külföldi szerverről
 • SSL tanúsítvány telepítésének lehetősége
 • PHP 7.1+ verzió
 • az adatbázis legújabb verziói
 • memóriakorlát ideális esetben 512 mb
 • http2 támogatás
 • CMS támogatás

Ajánlott olvasmány: Hogyan válasszuk ki a legjobb WordPress tárhelyet?

Sablon kiválasztása

A sablont a webhely alapértelmezett megjelenésének tekintheti. Csak be kell dobnia a tartalmat, és a sablon gondoskodni fog a szép megjelenésről és funkciókról.

A választás korábban nagyon egyszerű volt – azt választottad, ami a legjobban tetszett. Bár ez még mindig szükséges kritérium, számos más szempontot is figyelembe kell venni ma:

 • Design vs. UX – a szép megjelenés mellett oda kell figyelni legalább az UX (felhasználói élmény) alapelveire, mint az áttekinthető navigáció, az egyszerű tájékozódás a weboldalon, az egyszerű regisztrációs folyamat stb.
 • Sablonfunkciók – minden sablon valamilyen módon programozott, ezért előre meghatározott opciókkal rendelkezik. Ezért különösen aszerint kell választania, hogy a sablon képes-e kezelni azt, amire szüksége van.
 • Sablonkompatibilitás – Nem kell minden sablonnak kompatibilisnek lennie az új CMS-frissítésekkel vagy harmadik féltől származó beépülő modulokkal.
 • Kódminőség – A nem megfelelően programozott sablon nemcsak lelassíthatja az oldalak betöltését, hanem biztonsági kockázatot is jelenthet.
 • Reszponzivitás – a sablonnak mobileszközökhöz is alkalmasnak kell lennie, mivel sok esetben akár a fele is felkeresi az internetet.

Ajánlott irodalom: Hogyan válasszuk ki a legjobb WordPress sablont

A webhely forgalma

Az oldal elindítása nem eredményez automatikusan megnövekedett forgalmat az oldalra. A durva igazság az, hogy szinte senki sem jön fel a webhelyére, hacsak az elején valahogy meg nem teszi . Emiatt ismernie kell a leghatékonyabb forgalomforrásokat, az elején válasszon egyet és használja ki maradéktalanul.

Szlovákiában érdemes leginkább az alábbi látogatási forrásokra összpontosítani :

 • SEO (keresőoptimalizálás) – Ez az emberek által keresett kulcsszavak pozíciójának növelése a keresési eredmények között. Minél magasabban vagy, annál nagyobb lesz a forgalom.
 • Közösségi hálózatok – A Facebook vagy az Instagram nagyszerű módja annak, hogy rajongói bázist építs ki, ismerkedj meg, és embereket küldj a webhelyedre.
 • E- mail marketing – minél nagyobb és célzottabb az e-mail kapcsolattartó adatbázisa, annál több embert érhet el, és tájékoztathatja őket a webhelyén található új termékekről, szolgáltatásokról és tartalmakról.
 • Fizetett hirdetés – A Google-on, illetve a Facebookon és az Instagramon bármikor „bekapcsolhatja” a hirdetést, és reklámozhatja tartalmait, termékeit vagy szolgáltatásait. Ennek az az előnye, hogy azonnali forgalmat érhet el, de ha egyszer kikapcsol egy hirdetést, nem lesz elég üres a webhelyével kapcsolatban.

A látogatások egyik forrása önmagában sem jobb vagy rosszabb. Ideális esetben egyszerre kell elkapnia őket, ha idő vagy pénz engedi.

Mivel nagy tapasztalattal rendelkezem a keresőoptimalizálás terén, SEO tanácsadó vagyok és tudok cikkeket írni, ezért az elején a SEO-t választottam új weboldalamhoz , bár a közösségi oldalak, jelenleg főként az Instagram, egy adott szegmenshez tartoznak.

Ajánlott irodalom: WordPress SEO Ultimate Guide

Analitika

Ha látni szeretné, hogy webhelye halad-e előre, akkor kezdettől fogva be kell állítania legalább ezt a két alapvető elemzőeszközt :

 • Google Analytics – egy olyan eszköz, amellyel nyomon követheti webhelye forgalmát, jelentését, milyen forrásokból érkezett a célok mérésére is, például a kitöltött kapcsolatfelvételi űrlapok vagy a letöltött e-könyvek száma.
 • Google Search Console – hasznos eszköz, különösen annak kiderítésére, hogy az emberek milyen kulcsszavak alapján érkeztek webhelyére.

Minőségi és értékes tartalom

Mivel világszerte több száz millió webhely létezik, Szlovákiában pedig 150 000-re tehetjük őket (a becsült .sk domainek teljes száma alapján), nem feltételezhető, hogy az emberek érdeklődni fognak, ha a tartalom nem legalább egy osztály. jobb és kifinomultabb.

Bár a minőség és az érték szubjektív fogalmak, számos objektív feltételezés létezik az ilyen tartalommal való munkavégzésről :

Szórakoztatónak kell lennie – ha valamit erősen írsz, az érezni fog a szövegből, még egy profi szövegíró sem ír lelkesedést sugárzó szöveget, akinek nem örülne a feladatod. Ez egyszerűen nem lehetséges.

Alapos ismeretekre van szüksége a témáról és egy áttekintésre – csak e feltevés alapján írhat olyat, ami nem lesz más cikkek összeállítása, és nem fog úgy kinézni, mint minden más publikált cikk.

Ideális esetben gyakorlati tapasztalattal is kell rendelkeznie ezen a területen – nagyszerű példa erre a testedzés és az egészségügy. Az életmódmagazinokban egy patás cikkeket találsz olyan szövegíróktól, akik vagy nem edzenek gyakran, vagy egyáltalán nem. Tovább rontja a helyzetet, hogy inkább nem említem meg, hogy szinte egyáltalán nem ismerik az emberi test tényleges működését. Őszintén sajnálom azokat, akik elolvassák, mert nagyon csalódottak és nem jutnak sehova.

Tegyen közzé valamit, amit az emberek egyszerűen nem találnak – szerencsére minden az interneten van, nem a szlovák interneten. Nem akarok megbántani senkit, de az oldalon található tartalom nagy része lényegében azonos. Egy információ átvételre kerül, és sok szövegíró úgy ír tartalmat, hogy más szövegírók cikkeinek egy részét összeállítja.

Alapvetően nem is bánom, mert amikor erre rájöttem, hatalmas lyukat fedeztem fel a szlovák interneten – nagyon kevesen fognak belemenni, hogy valamit részletesen megvizsgáljanak, a tényeket alátámasztsák, példákat mutassanak, stb.

Ennek köszönhetően 18 hónap leforgása alatt sikerült 1063%-kal növelnem a Google forgalmát a wy.sk weboldalon (főleg a blogon keresztül) .

A weboldal technikai oldala

Biztonság

 • SSL-tanúsítvány (pl. a Lets Encrypt tanúsítvány ingyenesen elérhető a legtöbb webtárhely-szolgáltatónál)
 • átirányítás (ún. 301-es átirányítás) a biztonságos https protokollra

Betöltési sebesség

A weboldal indításakor a teljes alapnak a következőnek kell lennie:

 • megfelelően kódolt weboldal / sablon a gyors betöltéshez
 • képoptimalizálás és tömörítés
 • chachovanie
 • lusta rakodás

Ajánlott olvasmány: Hogyan lehet felgyorsítani egy WordPress webhelyet

Mit elég megoldani az oldal elindítása után

Logó

Ha már van megtervezett logója, az csak plusz. Ha még nincs ilyened, akkor eleinte nem kell emiatt aggódnod. Őszintén szólva, senkit nem fog érdekelni az Ön logója az első látogatáskor . Csak annyit kell tennie, hogy valami szép betűtípussal felírja a domain vagy a projekt nevét, és beállítja logóként az oldalon.

Kapcsolati oldal / oldal rólunk

Ez a két webhely kötelező, és nem hiányozhat egyetlen webhelyről sem. De ha még csak most kezdi, egy-két hét múlva már nélkülözheti őket. Főleg, ha blogot indítasz. Sokkal fontosabb az első minőségű tartalom megírása.

Ez nem csak akkor érvényes, ha hirdetését kezdettől fogva bekapcsolta, és eladott valamit. Valahogy az ügyfeleknek mégis kapcsolatba kell lépniük Önnel. Ráadásul az oldal nem tűnne hitelesnek.

E-mailek gyűjteménye

Ahogy fentebb említettem, az e-mail-adatbázis az egyik legjobb csatorna webhelye reklámozására, és érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni . Egy-két héttel a webhely indulása után azonban nem igazán szükséges, hacsak nem engedélyezte a fizetett hirdetést. Szinte senki sem fogja felkeresni az oldalát.

A kapcsolatfelvételi oldalhoz / rólunk szóló oldalhoz hasonlóan itt is jobb, ha az elején minőségi cikkeket készítünk, majd más fontos dolgokra összpontosítunk, mint például az e-mailek gyűjtése.

Segített Önnek ez a cikk? Kérem, egy megosztással támogasson. 👍
WordPress Návod v PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here